L’Estat obliga l’Ajuntament de Berga a posar-se al dia amb els proveïdors però podria allargar el deute fins al 2025

L’eixugament del deute a llarg termini de l’Ajuntament de Berga es podria allargar fins al 2025. Una nova norma imposada pel ministeri d’Economia ha trencat els plans del govern de la CUP, que preveia eixugar la totalitat del deute el maig del 2023, però que, ara, haurà de canviar el model de gestió per prioritzar el pagament a proveïdors a 30 dies.

L’Ajuntament deu uns 5 milions d’euros a l’Estat en préstecs de l’Institut Oficial de Crèdit (ICO), i el ministeri -que ha de cobrar aquests préstecs a la majoria de municipis- aplicarà en les properes setmanes una nova norma que obliga els municipis a ajuntar tots els crèdits en un. L’objectiu és treure pressió als municipis i donar-los aire perquè es posin al dia amb els proveïdors.

El mecanisme és senzill. Amb tots els ICO ajuntats en un de sol, el ministeri centralitzarà tots els deutes en un sol banc i amb unes úniques condicions. El nou contracte, a més, dona dos anys de carència als ajuntaments abans de començar a tornar els crèdits, és a dir, no s’hauran de pagar fins al cap de dos anys d’haver aplicat el canvi de condicions. Durant aquests dos anys el ministeri obliga els ajuntaments a destinar al pagament de proveïdors els diners que, amb les antigues condicions, haurien de ser per al retorn dels ICO.

L’Ajuntament de Berga té ara mateix un deute amb proveïdors d’entre 1,2 i 1,5 milions d’euros. El regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha explicat que “és difícil d’afinar perquè és una roda i es paguen factures constantment”. Pel que fa al retorn dels ICO, l’Ajuntament estima haver de pagar uns 300.000 euros trimestralment quan s’apliqui la norma. Per tant, confien que n’hi haurà prou amb el primer any de carència per eixugar tot (o pràcticament tot) el deute amb els proveïdors i estabilitzar-lo als 30 dies que vol l’Estat.

En el cas que Berga es posi al dia amb els proveïdors abans que acabin els dos anys de carència, l’Estat dona dues opcions: començar a tornar els préstecs ICO o aprofitar el temps restant de carència per realitzar inversions al municipi amb els diners que, momentàniament, no haurien de pagar. En aquest aspecte és on les forces de l’Ajuntament xoquen políticament.

La CUP té la voluntat de començar a tornar els ICO immediatament després de posar-se al dia amb els proveïdors. El govern prioritza eixugar el deute total quan abans millor. ERC també és partidària de tornar els préstecs ICO tan ràpid com sigui possible: “És un lligam que tenim amb l’Estat, i en els temps en què estem, com menys lligams hi tinguem, millor”, va dir Ramon Camps al ple d’octubre.

En canvi, tant Junts per Berga com el PSC ho veuen com “una oportunitat” per invertir en la ciutat. Defensen que l’Ajuntament podria tenir entre 900.000 euros i 1,2 milions per invertir a la ciutat a l’equador d’aquest mandat sense haver-se d’estrènyer el cinturó en cap altra àrea. Si s’opta per aquesta via, l’eixugament del deute a llarg termini -que s’enfila a uns 9 milions ara mateix– s’allargarà inevitablement fins al maig del 2025. Si, en canvi, s’opta per la postura de la CUP i ERC, els terminis es podrien escurçar uns mesos, tot i que la data del maig del 2023 queda totalment descartada amb les noves imposicions del ministeri.

Aquest dijous les quatre forces del ple van aprovar les noves condicions que posa l’Estat i es van instar a negociar a què es destinen els diners si s’eixuga el deute amb proveïdors en menys de dos anys. El tema promet debats polítics interessants.

X