Quatre farmàcies de Berga compren desfibril·ladors i els instal·len al carrer per cardioprotegir la ciutat

Berga segueix caminant cap a una cardioprotecció total. Quatre farmàcies de la ciutat han comprat un desfibril·lador cadascuna i l’han col·locat just davant de la botiga, al carrer, perquè els ciutadans en puguin fer ús en qualsevol moment del dia.

Es tracta de la Farmàcia Álvarez (Gran Via), la Farmàcia Cosp (passeig de la Pau), la Farmàcia Badia (passeig de la Indústria) i la Farmàcia Saz (avinguda del Canal Industrial). A banda, la Farmàcia Vila (carrer Major) també ha vist amb bons ulls la iniciativa i s’ha compromès a adquirir un desfibril·lador i treure’l al carrer, si en algun moment es creu oportú canviar de lloc el que hi ha a la llar d’avis, a escassos metres de l’establiment farmacèutic.

L’associació De tot cor, dedicada des de fa anys a la lluita per a la cardioprotecció al Berguedà, ha presentat aquest dijous a la tarda la iniciativa de les farmàcies. El president, Josep Gomà, ha agraït la predisposició de les farmàcies a sumar-se a la cardioprotecció i a apostar-hi econòmicament. En la mateixa línia, Antolí Barra, membre de l’associació, ha destacat que “les farmàcies s’associen directament a la salut i ens interessava que hi haguessin desfibril·ladors”. I ha afegit que “en cas d’emergència, el ciutadà sabrà que, si té una farmàcia a la vora, hi trobarà un desfibril·lador”.

Encara hi ha desfibril·ladors en edificis tancats

Actualment la ciutat de Berga disposa de 8 desfibril·ladors, a banda dels quatre que s’instal·laran a les farmàcies. Un d’aquests desfibril·ladors municipals és mòbil i va sempre al cotxe patrulla de la Policia Local. Dels altres 7, n’hi ha quatre a l’exterior i tres a l’interior d’edificis.

En els últims mesos l’Ajuntament ha tret a l’exterior els desfibril·ladors que eren a l’Ajuntament, a la Llar d’Avis i al pavelló poliesportiu. Aquests tres se sumen al que ja hi havia a Queralt. Però ara la vertadera cita pendent és amb els altres tres dispositius, que segueixen sent en espais interiors que, de nit, queden tancats i, per tant, no se’n pot fer ús. Es tracta dels desfibril·ladors del teatre municipal, el pavelló de Suècia i el camp de futbol. L’Ajuntament de Berga s’ha compromès a treure’ls tots tres en els propers mesos.

L’associació, però, no s’atura i ja té en ment nous punts que cardioprotegirien totalment la ciutat. “Hi ha alguns punts de la ciutat que, per la seva situació, encara estan una mica desprotegits, i ja els tenim localitzats”, han explicat els membres de l’entitat. Es tracta de la zona de Casampons, la Valldan i la urbanització dels Pedregals. És el proper objectiu de l’associació, un cop aconsegueixin que l’Ajuntament tregui al carrer els tres desfibril·ladors que encara són interiors.

Jornada per “fer perdre la por” als desfibril·ladors

El proper dimecres, 16 d’octubre, l’associació De tot cor organitza una jornada de classes sobre l’ús dels desfibril·ladors en cas d’emergència. L’objectiu, han explicat els membres, és “que la ciutadania perdi la por a fer-los servir, de la mateixa manera que ara pràcticament tothom s’atreviria a agafar un extintor si hi ha un incendi”.

El dia 16 se celebra la Jornada Mundial de conscienciació sobre l’Aturada Cardiorespiratòria i l’entitat ho ha aprofitat per portar activitat a Berga. Diversos voluntaris ensenyaran com actuar per ajudar algú que estigui patint una aturada cardiorespiratòria i, sobretot, com utilitzar els desfibril·ladors. Serà a l’hotel d’entitats, de 5 de la tarda (17h) a 8 del vespre (20h).