El Berguedà, en números per convertir-se en la comarca més recicladora de Catalunya

De la cua al liderat. El Berguedà podria passar de ser la sisena comarca menys recicladora del país a ser la líder destacada en menys d’un any. Entre gener i setembre del 2018, els 31 municipis del Berguedà van reciclar només el 31% dels residus generats. Aquest 2019, en canvi, el reciclatge a tota la comarca se situa al 64% i, als 12 municipis que han implantat el porta a porta, s’enfila fins al 83%.

La comarca ha capgirat la situació totalment i està en números per convertir-se en la comarca més recicladora de Catalunya a finals d’any. L’any passat la líder del rànquing va ser Osona, que reciclava un 61,6% dels seus residus. Si Osona manté les xifres del 2018 i el Berguedà conserva les d’aquests primers mesos de 2019, hi podria haver canvi de líder.

El principal detonant ha estat la recollida d’orgànica, que ha passat de ser un 12% del total a un 43% en els municipis porta a porta. Els envasos també creixen del 6 al 16% i s’acosten al percentatge de resta, que cau del 69% fins al 17%.

La recollida porta a porta va començar el 14 d’octubre del 2018 en 9 municipis del Berguedà: Bagà, Casserres, Cercs, Gironella, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet, Olvan, Puig-reig i Sant Julià de Cerdanyola. El 4 de novembre s’hi van afegir Berga, Avià i Vilada. Per tant, 12 dels 31 municipis del Berguedà funcionen amb el Porta a porta des de fa un any.

Outlook-ez0j3t21

Els municipis del porta a porta resisteixen l’estiu

L’estiu és clarament l’època de l’any en què es generen més residus. Entre juliol i setembre, al Berguedà s’han generat més d’1,2 milions de quilos mensuals per primer cop a l’any. A l’agost el percentatge de reciclatge va caure fins al 60% de mitjana en els 31 municipis, però en canvi es va mantenir bastant estable als 12 municipis del porta a porta, entre el 82 i el 83%.

Captura de pantalla 2019-10-24 a les 11.15.50Captura de pantalla 2019-10-24 a les 11.15.28

X