Runa a Sac - Containers del Berguedà

Residus

El Berguedà, en números per convertir-se en la comarca més recicladora de Catalunya

El Berguedà, en números per convertir-se en la comarca més recicladora de Catalunya
Una veïna de Berga, traient el cubell d'orgànica al carrer. MARC CANTURRI

De la cua al liderat. El Berguedà podria passar de ser la sisena comarca menys recicladora del país a ser la líder destacada en menys d’un any. Entre gener i setembre del 2018, els 31 municipis del Berguedà van reciclar només el 31% dels residus generats. Aquest 2019, en canvi, el reciclatge a tota la comarca se situa al 64% i, als 12 municipis que han implantat el porta a porta, s’enfila fins al 83%.

La comarca ha capgirat la situació totalment i està en números per convertir-se en la comarca més recicladora de Catalunya a finals d’any. L’any passat la líder del rànquing va ser Osona, que reciclava un 61,6% dels seus residus. Si Osona manté les xifres del 2018 i el Berguedà conserva les d’aquests primers mesos de 2019, hi podria haver canvi de líder.

El principal detonant ha estat la recollida d’orgànica, que ha passat de ser un 12% del total a un 43% en els municipis porta a porta. Els envasos també creixen del 6 al 16% i s’acosten al percentatge de resta, que cau del 69% fins al 17%.

La recollida porta a porta va començar el 14 d’octubre del 2018 en 9 municipis del Berguedà: Bagà, Casserres, Cercs, Gironella, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet, Olvan, Puig-reig i Sant Julià de Cerdanyola. El 4 de novembre s’hi van afegir Berga, Avià i Vilada. Per tant, 12 dels 31 municipis del Berguedà funcionen amb el Porta a porta des de fa un any.

Outlook-ez0j3t21

Els municipis del porta a porta resisteixen l’estiu

L’estiu és clarament l’època de l’any en què es generen més residus. Entre juliol i setembre, al Berguedà s’han generat més d’1,2 milions de quilos mensuals per primer cop a l’any. A l’agost el percentatge de reciclatge va caure fins al 60% de mitjana en els 31 municipis, però en canvi es va mantenir bastant estable als 12 municipis del porta a porta, entre el 82 i el 83%.

Captura de pantalla 2019-10-24 a les 11.15.50Captura de pantalla 2019-10-24 a les 11.15.28

Porta a porta reciclatge

Comentaris