Els 12 municipis del Berguedà que desplegaran el porta a porta només reciclen el 32,4% dels residus que generen

El Berguedà és la sisena comarca de Catalunya que menys recicla: només separa el 32,53% dels residus que llança. Aquest dilluns al matí l’Agència Catalana de Residus ha presentat les dades de generació de residus municipals a Catalunya durant l’any 2017, que, novament, situen el Berguedà com una de les comarques menys recicladores. De les 42 comarques del país, només el Baix Penedès, el Segrià, la Noguera, la Cerdanya i les Garrigues estan per darrere del Berguedà en percentatges de recollida selectiva.

Els mals resultats que any rere any protagonitza la comarca han empès el Consell Comarcal a impulsar un nou model de recollida de residus que pretén revertir la situació: dotze municipis desplegaran el porta a porta a partir de l’octubre i els 19 restants funcionaran amb illetes de recollida selectiva. La campanya per implantar el porta a porta en els dotze pobles ja ha començat i el repte de la conselleria comarcal de Medi Ambient és majúscul: volen passar del 32,53% de recollida selectiva actual al 70%.

Els municipis del porta a porta són Berga, Gironella, Avià, Puig-reig, Casserres, Cercs, Olvan, Bagà, Guardiola, la Pobla de Lillet, Sant Julià de Cerdanyola i Vilada. Actualment, de mitjana, tots dotze només reciclen el 32,40% del que produeixen. Les dades publicades per l’Agència Catalana de Residus són aquestes:

R.S. / R.M. % total
CASSERRES 34,21
BERGA 33,94
PUIG-REIG 33,86
GIRONELLA 33,59
VILADA 32,35
AVIÀ 31,89
OLVAN 31,14
CERCS 29,68
GUARDIOLA DE BERGUEDÀ 29,03
LA POBLA DE LILLET 25,99
BAGÀ 23,75
SANT JULIÀ DE CERDANYOLA 22,66
Total Selecció 32,40

Els veïns d’Osona, el model a seguir

Nou comarques catalanes, dues més que el 2016, han recollit més del 50% dels residus de forma selectiva. Han estat, de més a menys recicladores: Osona, la Terra Alta, el Pallars Sobirà, el Moianès, la Segarra, el Montsià, el Priorat, la Conca de Barberà i l’Alt Urgell. Osona, que encapçala el rànquing, arriba a recollir selectivament més del 60% dels residus, un 20% per sobre de la mitjana, aconseguint l’objectiu de recollida selectiva previst per al 2020.

Tot el que has de saber sobre el porta a porta al Berguedà

X