Medi Ambient

Una majoria del Parlament es compromet a aprovar la moratòria que impedirà noves incineradores a Catalunya

Una majoria del Parlament es compromet a aprovar la moratòria que impedirà noves incineradores a Catalunya
El projecte per fer una incineradora a la central tèrmica de Cercs troba nous obstacles. ARXIU

La incineradora de Cercs segueix trobant pedres al camí. Aquest dimecres els grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC, la CUP i els comuns s’han compromès a aprovar una moratòria que impedirà la construcció de noves incineradores al país. Ho han fet en una reunió de diputats parlamentaris amb entitats socials contra la incineració i pro residu zero. Entre elles hi havia la plataforma que des de fa setmanes lidera l’oposició a la incineradora de Cercs. PSC, Ciutadans i el PP no han respost a la invitació a la reunió i no hi han participat.

Amb tot, els grups parlamentaris representats a la trobada formen una majoria absoluta de 78 diputats d’un total de 135, i tots ells s’han mostrat disposats a aprovar la moratòria que demanaven les entitats socials. Ara s’han compromès a treballar internament amb els seus grups per definir el procediment i les condicions de la moratòria.

La moratòria no obligaria a tancar cap de les incineradores que hi ha en funcionament, però sí que impediria que se’n posessin més en funcionament. Les entitats socials volen que sigui una moratòria indefinida per “donar marge per endreçar el desastre que hi ha i aprovar una llei de residus amb cara i ulls”, segons ha explicat a l’Aquí Berguedà el conseller comarcal Josep Subirana (ERC), que era un dels representants de la plataforma contra la incineradora de Cercs a la reunió. Subirana confia que la moratòria s’aprovi entre finals d’aquest any i principis del 2020.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet (JxCAT), ja va dir fa unes setmanes que considera que les incineradores que actualment existeixen “fan la seva funció”. Ara bé, el conseller també es va descartar la incineració com a “política modernitzadora en gestió de residus”, tot deixant entreveure que no facilitarà que se n’obrin de noves.

Per la seva banda, l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, va reiterar en l’assemblea veïnal del 10 d’octubre que qui ha de donar el vistiplau a la incineradora és la Generalitat. Tots els elements junts donen poques aspiracions de futur al projecte per a la central tèrmica de Cercs.

Els diputats demanen que segueixin les reivindicacions

Els parlamentaris que han participat a la reunió han demanat explícitament a les entitats socials que continuïn les mobilitzacions del territori contra les incineradores. “És molt important perquè els dona força i arguments per defensar-ho al Parlament”, ha explicat Subirana.

Des del Berguedà, la plataforma contra la incineradora de Cercs té prevista una xerrada informativa a Sant Corneli el dia 2 de novembre i està oberta a fer-ne a d’altres municipis que ho sol·licitin. Mentrestant, segueix recollint firmes de suport i tramitant mocions perquè s’aprovin a tots els ajuntaments de la comarca (de moment, ja s’han aprovat a Vilada i Olvan, que són els únics que les han sotmès a votació).

WhatsApp Image 2019-10-23 at 20.39.11

Membres de les entitats socials que han estat al Parlament aquest dimecres. CEDIDA

Central Tèrmica de Cercs incineradora de Cercs incineradores Parlament de Catalunya

Comentaris