El Consell busca subvencions per posar illes ecològiques automàtiques als pobles que no fan el porta a porta

El Consell Comarcal es decanta per les illes ecològiques automàtiques per completar la transició cap a un model reciclador arreu del Berguedà. Les illes automàtiques seran el sistema que s’implantarà als 19 municipis que no fan el porta a porta, sempre que el Consell trobi les subvencions per pagar el seu desplegament. Ho ha confirmat aquest dimarts en roda de premsa el nou conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares.

Les illes ecològiques automàtiques permeten controlar millor els residus que s’aboquen a cada contenidor. “A les àrees d’emergència dels pobles del porta a porta, el ciutadà ha d’obrir amb la clau però, un cop dins l’àrea, perdem el control d’on llança les escombraries”, ha exposat Linares. En canvi, a les illes ecològiques automàtiques, cada ciutadà tindrà una targeta que haurà d’utilitzar per identificar-se cada vegada que llanci una fracció.

El model de les illes ecològiques automàtiques és més car que el de contenidors tancats, que era la idea que fins ara prenia més força. El Consell preveia fer 85 àrees amb contenidors tancats i calculava gastar-s’hi 1,9 milions d’euros. Ara, però, la conselleria ha lligat diverses subvencions que podrien garantir el desplegament de les illes ecològiques i ha canviat de pla i les xifres s’esborren.

El president del Consell, Josep Lara, ha dit en roda de premsa que “hi ha diversos ajuts pràcticament assegurats”. Això sí, el cost total de la implantació encara no se sap: “Ho estem estudiant, però sabem del cert que serà molt més car. Primer hem de conèixer la realitat de cada municipi i fixar les necessitats”.

El viatge cap a la “targeta verda”

Les futures illes ecològiques automàtiques funcionaran amb una “targeta verda” que permetrà tenir dades del reciclatge de cada domicili al moment. El sistema facilitarà l’objectiu a llarg termini del pagament d’impostos en funció del volum de residus generats. “Aquesta targeta acabarà sent com un carnet d’identitat”, ha assegurat Linares.

A més, en els municipis del porta a porta, el Consell preveu impulsar una prova pilot en una sola àrea en tota la comarca -encara no se sap quina-: seguirà sent una àrea tancada, però els contenidors que hi haurà a l’interior seran “intel·ligents”. És a dir, per poder llançar la brossa cada ciutadà haurà d’obrir l’àrea i, després, identificar-se amb una targeta per poder llançar les escombraries a cada contenidor, molt similar a la que tindran els ciutadans dels pobles petits.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha recalcat que el primer objectiu és desplegar el sistema als 19 municipis que encara llancen residus amb el sistema convencional. Després, els esforços se centraran en aquests canvis en les àrees d’emergència dels municipis del porta a porta. L’objectiu, ha dit, és caminar cap a aquest control casa per casa dels residus generats, i poder ajustar el pagament d’impostos en funció del reciclatge.