El rebut d’escombraries al Berguedà, congelat a 113 euros anuals per tercer any consecutiu

El rebut d’escombraries es manté intacte al Berguedà. Per tercer any consecutiu, el Consell Comarcal ha aprovat mantenir a 113 euros la taxa que paga anualment cada habitatge. A diferència del que passa a la majoria de zones de Catalunya, al Berguedà l’impost d’escombraries segueix congelat, tot i que el cànon sobre residus que van a parar a l’abocador -que imposa la Generalitat- és cada vegada més alt.

El cànon no ha parat d’augmentar en els darrers anys per incentivar la recollida selectiva. Les administracions cada vegada paguen més per les tones que entren a l’abocador, i això en la majoria de zones de Catalunya ha suposat un augment de l’impost que paguen els ciutadans. Però al Berguedà, el Consell confia que aquest augment del cànon s’equilibri amb la reducció de resta que hi ha hagut amb la implantació del porta a porta (s’ha passat d’enviar 9.845 tones anuals a l’abocador, a enviar-ne 3.742 tones). Per això, l’augment del cànon no ha tingut cap efecte a la butxaca del ciutadà.

La congelació de la taxa de residus es va aprovar al ple del Consell Comarcal d’aquest novembre, i aquesta setmana l’ens hi ha incidit en la presentació de les dades del primer any de porta a porta. El Berguedà ha passat de reciclar el 31% dels residus que generava l’any 2018 a reciclar-ne el 64% aquest 2019. Als pobles del porta a porta, el reciclatge s’enfila fins el 83%, i aquest canvi radical ha fet que hagi arribat a l’abocador una tercera part de les tones que hi arribaven fins ara.

A l’horitzó, però, encara queda l’ajustament de la taxa de residus en funció del reciclatge per domicili. Abans d’implantar el porta a porta, el Consell va anunciar que, a la llarga, el sistema premiaria els que reciclen i perjudicaria els que no. De moment, la taxa es manté congelada: no baixa, però tampoc puja. Això sí: la conselleria de Medi Ambient ja treballa per potenciar l’obtenció dades de generació de residus per domicilis, i així poder premiar els recicladors.

X