Junts per Berga proposa traslladar el Consell i l’Agència a l’Hotel Berga Park, i mantenir la biblioteca on és

Junts per Berga proposa una sacsejada en els equipaments públics i culturals de la ciutat per “endreçar-la i repensar-la”. El grup municipal, el principal de l’oposició, planteja traslladar les oficines del Consell Comarcal del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament a l’Hotel Berga Park, així com també les delegacions que la Diputació i la Generalitat tenen repartides a la comarca. Asseguren que la biblioteca ha de quedar-se on és ara, a la plaça Europa, i discrepen que el seu hipotètic trasllat a Sant Francesc impliqui necessàriament una dinamització del barri vell.

Exposicions, tallers i entitats a Sant Francesc

Junts per Berga sosté que l’Ajuntament de Berga es troba en una situació econòmica delicada i que “les arques públiques no són infinites”. Per això, considera que hi ha “una sèrie d’accions viables econòmicament que permetrien repensar l’entramat cultural de la ciutat”. En tota aquesta sacsejada, Sant Francesc és la prioritat. Junts per Berga hi imagina “un centre cultural integral”, amb “exposicions permanents i temporals, espais per acollir tallers” i una casa per a les entitats. A més, el grup considera que “Sant Francesc ha de poder acollir un gran espai destinat a la Patum i a la resta de manifestacions del patrimoni immaterial de la comarca”.

Les peces de la Patum, a l’Ajuntament de manera provisional

De fet, la proposta que Junts per Berga té previst presentar a la resta de grups quan es convoqui la taula de projectes estratègics també parla directament del Museu de la Patum. En aquest sentit, el grup creu que, d’entrada, les comparses han d’anar als baixos de l’Ajuntament i aprofitar el passadís que les connecta directament amb el Museu Comarcal per exposar-les a la població. No descarten acabar traslladant el museu patumaire a Sant Francesc però “és una idea que han de prendre els tècnics experts”, ha dit en roda de premsa el cap de l’oposició i portaveu del grup, Jordi Sabata.

“Qui ha de marxar no és la biblioteca sinó el Consell”

Pel que fa a la biblioteca, Junts per Berga entén que “qui ha de marxar de la plaça Europa no és la biblioteca sinó el Consell Comarcal, que és qui té més problemes d’espai”. Per això, entenen que el Consell pot integrar-se, amb l’Agència, a l’Hotel Berga Park, deixant unes oficines que aprofitaria la biblioteca per replantejar la seva distribució.

D’hotel per a esportistes a edifici d’oficines públiques

Aquests moviments implicarien la fi de la funció hotelera de l’Hotel Berga Park, que es troba immers en el litigi d’Inberga Tur. Temes judicials a banda, l’hotel acull cada any expedicions d’esportistes que, o bé fan estades a la comarca o bé participen en campus esportius a la zona. Malgrat tot, Junts per Berga creu que el servei és prescindible tenint en compte que, segons defensen, “la comarca no ha de caminar cap a grans recintes hotelers sinó cap a un model d’hotels rurals”, és a dir, cap a cases rurals que no necessàriament hagin de ser llogades per grups, sinó que els clients s’hi puguin allotjar per habitacions.

El dipòsit de l’Arxiu, al Telecentre

Un altre dels punts on Junts per Berga també vol incidir és en l’Arxiu Comarcal, situat al Pavelló de Suècia. De fet, l’Arxiu era una de les propostes que la resta de grups portaven al programa per traslladar a Sant Francesc. L’equipament actual té greus problemes d’espai, però Junts per Berga creu que s’ha de mantenir a la ubicació actual. L’únic que caldria, segons JXB, és utilitzar l’actual edifici del Telecentre, a pocs metres del pavelló de Suècia, per ampliar el dipòsit de l’Arxiu.

Un marc per començar a negociar amb la resta de grups

La idea de Junts per Berga és presentar tota aquesta sacsejada a la resta de grups municipals, quan el govern de la CUP convoqui la taula de projectes estratègics. La voluntat, ha explicat Ferran Aymerich, és “exposar-los el projecte com un marc d’inici per, després, buscar l’encaix entre les idees que tinguin la resta”.

Amb tot, el grup municipal considera que la seva proposta és “econòmicament la més viable” i apunten que “bona part dels trasllats es podrien fer a curt termini”, de manera que seria una sacsejada relativament ràpida. Ara bé, arribar a un consens per a tants moviments augura mesos de negociacions polítiques.