PeuSA MAig 2020

Societat

La immigració ha evitat que el Berguedà perdi més de 6.000 habitants en 35 anys

La immigració ha evitat que el Berguedà perdi més de 6.000 habitants en 35 anys

El Berguedà té uns mil habitants menys que fa 35 anys, però la població s’ha mantingut més o menys estable, rondant els 40.000 habitants, gràcies en gran mesura a la immigració. El saldo migratori al Berguedà és generalment positiu cada any, és a dir, hi ha més immigrants que venen a viure a la comarca que no pas emigrants que en marxen. Però la tendència migratòria positiva xoca amb el mal balanç de defuncions i naixements que la comarca arrossega des de mitjans dels 80.

Aquest dimarts el periodista Francesc Galindo contrasta a Regió7 que Manresa ha tingut més naixements que defuncions en 14 dels últims 20 anys. El rècord va ser l’any 2008, amb gairebé mil parts a la capital del Bages. Al Berguedà, però, el creixement vegetatiu ha experimentat una tendència radicalment oposada.

180 defuncions més que naixements cada any

Des de 1986 la comarca té més defuncions que naixements, segons dades extretes de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT). Tant és així que el 2017 hi va haver més del doble de defuncions que no pas naixements; i l’any següent, el 2018, la fita gairebé es va repetir: 254 naixements per 503 defuncions.

El Berguedà hauria perdut uns 180 habitants de mitjana, cada any, des del 86, si no fos per la immigració. De fet, sense les migracions i tenint en compte aquest creixement vegetatiu ininterrompudament negatiu des del 86, a dia d’avui la comarca se situaria per sota els 35.000 habitants. Ni més ni menys que 6.081 empadronats menys que a finals del 86.

Un segle XXI de moviments migratoris

El saldo migratori ha estat positiu en quinze dels últims vint anys a la comarca. Només entre el 2010 i el 2015 es van registrar més emigrants que immigrants, coincidint també amb els anys més durs de la crisi econòmica. En la resta d’anys, des del 2000, la comarca sempre ha guanyat entre 100 i 700 habitants anuals gràcies als moviments migratoris.

Població cada cop més envellida

El despoblament no existeix en línies generals, però la població envelleix. El 2019 hi havia uns 5.500 nens i nenes menors de 15 anys a la comarca, uns 1.500 menys que 35 anys enrere. En canvi, a l’altre extrem, l’any passat hi havia unes 9.600 persones més grans de 65 anys, que suposen un augment important respecte les 7.000 que hi havia a mitjans dels 80.

dades defuncions demografia migracions naixements

Comentaris