L’Associació Pro Disminuïts Psíquics passa a ser una fundació per refinançar el seu deute

El canvi de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà a fundació ja és una realitat. La setmana passada es va aprovar per junta i en els propers dies passarà els tràmits jurídics. Per agilitzar-ho, s’han recuperat els estatuts del 2003, que no es van arribar a aplicar mai fins ara.

Segons aquests estatuts, els patrons passen a ser l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, un pare o mare, la directora del centre i el gerent. Aquesta junta de patrons variarà d’aquí a un temps, quan s’actualitzin els estatuts, la fundació hagi pogut refinançar el deute i comenci a sortir-se’n.

De fet, en el cas de Josep Lara, el ple del Consell Comarcal va aprovar que no fos el president qui assumís el rol de patró, ja que és un treballador en excedència del Taller Coloma. Lara, però, ha recalcat que delegarà la presència a les reunions però el patró ha de ser ell perquè “així ho marquen els estatuts vigents, a l’espera que es renovin”.

Amb cita per anar a l’Institut de Finances

El principal motiu del canvi a fundació és que la Generalitat ho requeria per facilitar la col·laboració en l’eixugament del deute que arrossega l’entitat. Ara, ja com a fundació, l’Associació Pro Disminuïts Psíquics podrà picar la porta de l’Institut Català de Finances (ICF) per refinançar el seu deute, que ja s’ha vist reduït notablement gràcies a les aportacions del Consell Comarcal i els ajuntaments.

De fet, la nova fundació ja té cita a l’Institut de Finances, segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà el president del Consell, Josep Lara. Serà el 6 de febrer i la trobada ha de ser el detonant definitiu perquè l’entitat pugui sortir de la crisi.

La idea és que, un cop s’hagi pogut refinançar el deute que encara resta pendent, es deixi un temps de marge a l’associació “perquè comenci a caminar”. Durant aquest període, que es pot allargar mesos, la fundació seguirà amb els cinc patrons inicials i buscarà l’estabilitat. Després, es començarà a treballar en la renovació dels estatuts per incloure-hi nous actius.

El Grup Horitzó serà patró

La voluntat dels patrons actuals és que els nous estatuts obrin a més agents de la comarca. D’entrada, ha confirmat Lara, s’hi inclourà un o dos alcaldes berguedans, que seran escollits pel Consell d’Alcaldes. “Ja que hi ha diners públics, és important que hi hagi la part política fiscalitzant-ho”, ha dit el president del Consell.

A banda, l’altra gran voluntat dels patrons és donar entrada a Grup Horitzó. “Serà una pota més de la fundació”, ha assegurat Lara. L’associació creixerà i el Grup Horitzó tindrà més fàcil rebre ajuts per part de les administracions.

Grup Horitzó es va convertir fa unes setmanes en el màxim accionista de la marca de iogurts Delícies del Berguedà, que penja d’una empresa que dona feina a persones amb patologia dual. El dia de l’anunci la directora de Grup Horitzó, Eva Sànchez, ja va avançar que les converses amb l’Associació Pro Disminuïts Psíquics per sumar esforços estaven avançades.

Sànchez va reivindicar la necessitat de tenir tots els serveis aglutinats en una mateixa estructura. A més, l’adhesió a la fundació facilitaria a Grup Horitzó fer realitat un reclam històric: convertir-se en un centre especial de treball. Fer-ho, garantiria cobrir la meitat de les nòmines dels treballadors en risc d’exclusió.

Fins ara, però, ha estat impossible per a Grup Horitzó. La Generalitat considera que el Berguedà en té prou amb un centre especial de treball i que el Taller Coloma ja cobreix aquesta necessitat. Tot plegat fa que Grup Horitzó quedi exempt de les ajudes. “Això canviarà”, ha dit Lara. Però, perquè així sigui, la nova fundació ha de superar el deute i, després, actualitzar els patrons i donar entrada a Grup Horitzó.

X