Grup Horitzó es converteix en el màxim accionista de la marca de iogurts Delícies del Berguedà

L’empresa d’inserció Portal Berguedà, que fabrica i comercialitza els iogurts Delícies del Berguedà, canvia d’accionista principal. La Fundació Privada Horitzó del Berguedà (Grup Horitzó) va assumir aquest desembre el 65% de les accions, que fins ara tenia la Fundació Portal. Va ser en una compravenda simbòlica -per un euro- amb l’objectiu de “fer créixer l’empresa al Berguedà” i facilitar que es pugui fer “un seguiment més proper” dels treballadors, segons han explicat el president de Grup Horitzó, Jordi Garcia Petit, i el president de la Fundació Portal, Jordi Labòria.

El traspàs és profitós per a totes les parts. La Fundació Portal podrà dedicar-se a potenciar altres línies d’actuació, com les jornades divulgatives a Barcelona. Per la seva banda, Grup Horitzó, que lluita des de fa anys per ser reconeguda com una empresa social, veu com se li obre un ventall d’opcions d’optar a ajuts públics amb l’absorció d’una empresa d’inserció que ja està reconeguda com a tal. I, finalment, Portal Berguedà guanya arrelament al territori, segons ha explicat el seu gerent, Joan Maria Sala.

delicies-portal-horitzo

Eva Sànchez, Joan Garcia Petit, Jordi Labòria i Joan Maria Sala han anunciat l’acord a Berga. MARC CANTURRI

8 anys lluitant per l’estabilitat

La Fundació Portal es va constituir fa uns 13 anys gràcies a un grup de pares amb fills amb patologia dual, és a dir, diagnosticats d’una malaltia mental i, a la vegada, amb una addició a alguna substància. L’objectiu de la fundació era donar suport al col·lectiu i lluitar contra la discriminació que patien els seus fills. Tot, amb el suport d’una empresa, Amalgama, que és coneguda al Berguedà per ser la gestora del centre terapèutic de Valldaura.

Al cap d’uns anys, el 2012, Joan Maria Sala va fundar l’empresa Portal Berguedà, a través de la Fundació Portal. Sala era enginyer però va deixar la seva feina per resoldre un problema que percebia des de feia anys: els joves amb patologia dual tenien -i tenen- greus problemes per entrar al mercat laboral. La nova empresa Portal Berguedà va crear la marca Delícies del Berguedà per començar a comercialitzar iogurts. “Els iogurts no són un objectiu, sinó una via per donar feina als nois”, ha explicat Sala.

Amb l’empresa ja en funcionament, una sèrie d’inversors socials van posar diners al projecte per tal que tirés endavant. Per això el Grup Horitzó -i fins ara la Fundació Portal- només té el 65% de les accions: el 35% restant correspon a aquests inversors, que “no tenen cap intenció de fer diners amb l’empresa, sinó de mantenir-la viva”, ha recalcat Sala.

Des de la Fundació Portal, Jordi Labòria ha assegurat estar “satisfet” perquè “l’empresa està estabilitzada econòmicament”. Joan Maria Sala ha explicat que Portal Berguedà -que mantindrà el nom malgrat el canvi d’accionista- dona feina a tres persones amb patologia dual. L’objectiu és arribar a unes sis.

delicies-bergueda-RICARD

Joan Maria Sala, a la fàbrica de Delícies del Berguedà. RICARD CODINA

Campanya per guanyar clients a la comarca

Els iogurts de Delícies del Berguedà es venen molt més fora de la comarca que dins. L’empresa Portal Berguedà en distribueix a gegants hotelers de Barcelona i l’àrea metropolitana, com el Magestyc o el Catalonia. Però, al Berguedà, té problemes per trobar clients, malgrat que “darrerament sembla que la comarca s’està sensibilitzant”.

Aquest és un dels aspectes que Grup Horitzó ja ha començat a treballar. La fundació ja s’ha posat en contacte amb institucions, escoles i, fins i tot, l’hospital comarcal, per intentar signar acords per distribuir-hi els iogurts. Joan Maria Sala ha apuntat que actualment Delícies del Berguedà fa 18.000 iogurts setmanals, dels quals només un 10% es venen al Berguedà. L’objectiu, ha dit, és acostar-se als 30.000 iogurts fabricats per setmana.

Els serveis per a la salut mental, cada cop més units

Amb la unió de Portal Berguedà i Grup Horitzó, els recursos per a la salut mental queden una mica més unificats. Fins ara, a la comarca hi havia tres branques autònomes: el Grup Horitzó, l’empresa Portal Berguedà i l’Associació Pro Disminuïts Psíquics. Ara, les dues primeres s’han unit i, segons ha explicat la directora de Grup Horitzó, Eva Sànchez, ja hi ha contactes amb l’Associació Pro Disminuïts per quedar integrats en un sol ens.

Tant Grup Horitzó com Portal Berguedà han reivindicat la necessitat de tenir tots els serveis aglutinats en una mateixa estructura. I, de fet, l’altre actor, l’Associació Pro Disminuïts, ho veu “amb bons ulls”, segons ha explicat Sànchez. De totes maneres, la negociació segueix el seu transcurs i, ara mateix, l’Associació Pro Disminuïts centra els seus esforços en sortir de la greu crisi econòmica que travessa des de fa mesos.