Medi Ambient

La població de senglar al Berguedà i el Solsonès cau un 15%

La població de senglar al Berguedà i el Solsonès cau un 15%
Porc senglar. FERRAN PESTAÑA/FLICKR

La temporada de caça de senglar 2018-2019 va reduir notablement la població de l’espècie a tot el país. Ho estima l’informe que el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca encarrega anualment sobre els resultats de les batudes. Al Berguedà hi ha dos observatoris que recullen dades: al sud, als boscos que uneixen la comarca i el Solsonès; i al nord, als boscos del Cadí. Al sud, s’estima que la població de senglar ha caigut un 15% i al Cadí, fins a un 60%.

La Generalitat considera que el descens és “molt positiu”, ja que permet “reduir la conflictivitat que genera l’excés d’aquesta espècie”. La caiguda d’un 60% als boscos del Cadí és una de les més significatives del país (només superada pels números de l’Alt Pallars). A hores d’ara es calcula que hi ha menys de 3 senglars per quilòmetre quadrat, mentre que al sud de la comarca n’hi ha més: entre 3 i 6 per km2.

poblacio-densitat-senglar-2018-2019-1

Les causes del descens de població… més enllà de la caça

La Generalitat explica que en el seu informe que la reducció de densitat de senglar està associada a altres causes, més enllà de la caça. L’estudi recorda que la baixa producció de gla fa dues tardors, les fortes sequeres i les intenses nevades redueixen la disponibilitat d’aliment per als animals. Això fa que neixin menys garrins i que augmenti la seva mortalitat.

A banda, les densitats més elevades s’assoleixen a les zones on el senglar hi troba millors condicions d’hàbitat, és a dir, on hi plou molt, hi ha molts boscos productors d’aglans i grans superfícies de conreus de regadiu. Per això, als espais del Pirineu i la meitat sud i oest de Catalunya, les densitats són entre moderades i baixes; mentre que tota la franja de l’Alt Empordà, la Garrotxa, les Guilleries i el Montseny tenen els boscos amb més població de l’espècie.

poblacio-densitat-senglar-2018-2019

“No es pot abaixar la guàrdia”

Les gràfiques mostren que l’augment de densitat de senglar s’ha frenat per primer cop en molt de temps. Ara bé, la Generalitat apunta que “no es pot abaixar la guàrdia”, ja que la densitat de senglar es pot enfilar de nou. Aquesta darrera tardor hi va haver més disponibilitat de menjar, i això farà que augmenti altra vegada la natalitat.

El Departament estima que a Catalunya hi viuen al voltant de 190.000 senglars. De cara al proper estudi, només en llocs que hagin patit fortes sequeres se’n podria reduir la densitat. A les zones on no falti aigua i aliment, la densitat tornarà a augmentar. Per aquesta raó, diu la Generalitat, “el paper dels caçadors continua sent clau per frenar l’expansió d’aquesta espècie, sense predadors naturals que controlin el creixement de les poblacions”.

caça Departament d'Agricultura Generalitat Informe senglar

Estic amb tu

Comentaris