Jaume Huch: “Sant Jordi és una pèrdua terrible; traslladar-lo a l’estiu és benvingut però no serà el mateix”

El sector del llibre ha viscut el Sant Jordi més negre que recorda. El confinament ha obligat a suspendre la festa –de moment, ajornada fins el 23 de juliol- i fa trontollar les editorials, que ja havien començat a presentar les novetats d’enguany o esperaven fer-ho al llarg del darrer mes.

Des de Berga, Edicions de L’Albí havia fet “una gran inversió” per poder treure totes les seves novetats per Sant Jordi, com cada any. El seu fundador, Jaume Huch, assegura que la suspensió de la Diada és “una batzegada” que “en aquests moments és difícil veure com superarem”.

Com estàs?

Viure un Sant Jordi tan de portes endins era inimaginable. A casa, sol, és inèdit. No n’havia viscut mai cap així i és molt desolador. Però suposo que tots hi hem de passar. Segurament si preguntes als pastissers et diran que ells no haurien imaginat mai passar una Pasqua sense poder fer mones o, si més no, tantes com voldrien. És molt deplorable.

El confinament no només ha tocat de ple la Pasqua i Sant Jordi, sinó que avui en dia encara no se sap quan acabarà.

Aquest és el problema més gran: la gestió de la incertesa. Ens traslladen el Sant Jordi al 23 de juliol, d’acord. Però la gran pregunta és: en quines condicions arribarem al 23 de juliol? Ara mateix les empreses petites tenim uns deutes amb proveïdors i distribuïdors i no podem facturar. Entres en una dinàmica i una roda que no et sé dir com ens en sortirem.

Vendes a part, què és el que pot fer més mal d’aquests mesos de decalatge?

La crisi va molt més enllà de la distribució i les vendes. Haver tret una novetat -o haver-ho fet tot per treure-la- i ara haver d’esperar 3 o 4 mesos, és terrible. Per exemple, des de L’Albí, teníem La revolta del poble, una novetat del periodista Aleix Solernou, que era una gran inversió. Teníem una vintena de presentacions entre març i abril. Evidentment les hem hagut de suspendre totes: algunes es faran el juny o el juliol, però algunes no es podran fer mai. Tot el que té a veure amb promoció i presentacions és un veritable maldecap ara mateix.

93912452_2816252551756984_1933617478072532992_o

El 23 de juliol pot tenir la mateixa força que un Sant Jordi qualsevol?

És molt complicat. Sant Jordi és el dia de les portes obertes, de la vida al carrer, de retrobar-te amb molta gent… És el gran aparador per ensenyar què has fet durant tot l’any. El 23 d’abril té un component molt entranyable i festiu, però a la vegada molt íntim, i és molt difícil de trobar cap altre dia de l’any.

Però hi creus?

Sant Jordi és una festa que aconsegueix fer sortir, només a Barcelona, un milió i mig de persones al carrer. És una cosa brutal. Traslladar-ho a l’estiu serà benvingut perquè necessitarem trobar totes les ajudes més que mai. La Setmana del Llibre en Català, al setembre, també ens pot ajudar. Però deixar de fer un Sant Jordi el 23 d’abril suposa una batzegada molt forta, una pèrdua terrible.

El sector del llibre depèn molt d’una sola data.

Sí, és una realitat. Jo sempre he dit que, si Sant Jordi no existís, ens l’hauríem d’inventar. La facturació de moltes editorials encara depèn molt del dia de Sant Jordi. És un dia que pràcticament et manté viu econòmicament tot l’any, però a més et dona presència pública i l’oportunitat de presentar les teves novetats com en cap altra època de l’any. Penses en el que podria haver estat i en el que ha estat, i és molt trist.

Han sortit iniciatives com ‘Llibreries Obertes’ que intenten mantenir viu el món del llibre i les llibreries, malgrat l’aturada.

I els hem d’estar infinitament agraïts. Són iniciatives molt lloables. Des de la llibreria Huch intentem donar sortida a les novetats que ens han arribat. Les presentem a les xarxes socials i informem perquè la gent les conegui. Però és molt poca cosa, comparat amb un Sant Jordi. Però bé, val més això que res. I tant que sí!

El Sant Jordi confinat també ha propiciat una reivindicació de les petites llibreries. Creus que pot servir per després del confinament?

Tant de bo! És veritat que hi ha hagut moltes reivindicacions cap a les llibreries per aturar d’una vegada l’adquisició de llibres a través de grans gegants d’internet. En general, però, és una reivindicació que percebo de cara a tot el petit comerç. Tant de bo quan sortim al carrer tot això tingui continuïtat. Però ho veig complicat.

Per què?

D’entrada perquè molta gent està acostumada a que li arribin les coses a casa. Consumir per internet i refiar-nos que ens ho portaran tot a casa és cada vegada més còmode. Però també em baso en el que diuen molts filòsofs: la gent som d’una manera que, al cap de tres o quatre dies de tornar a la normalitat, ja no ens recordarem de res d’això.