El Sant Jordi dels carrers buits empeny les llibreries del Berguedà a atendre comandes a domicili i per internet

Jornada d’originalitat per afrontar un Sant Jordi històric. Aquesta vegada no ho ha estat per la sortida en massa de la societat al carrer, sinó per tot el contrari: la buidor obligada a causa del coronavirus. Amb tot han sorgit diverses iniciatives per mantenir viva la flama del llibre i la rosa.

Berga: llibreries online i històries a Instagram

A Berga, per exemple, la Llibreria Quatre Cantons és una de les adherides a la iniciativa d’àmbit nacional ‘Llibreries Obertes’. “Els clients fan les comandes, nosaltres fem la reserva i els guardem els llibres perquè els passin a recollir quan acabi el confinament”, explica la propietària de la botiga, Nèlida Fornell. A diferència d’altres establiments del gremi, la Quatre Cantons és una de les 50 llibreries adherides a la campanya ‘Sant Jordi ets tu’, que proposa evitar les comandes a domicili: “Ho trobàvem incoherent i una irresponsabilitat”.

Una altra de les llibreries de la ciutat, la Huch, ha donat sortida en la mesura del possible a les novetats que li havien arribat abans del confinament, però “ha estat poca cosa, comparat amb el que suposa un Sant Jordi”, tal com ha explicat Jaume Huch, en una entrevista a l’Aquí Berguedà. La Llibreria Huch també està adherida a ‘Llibreries Obertes’ i, per tant, guarda comandes per entregar després del confinament, però “en la mesura del possible també hem acostat llibres a les cases”.

Tant la Quatre Cantons com la Huch coincideixen que el 23 de juliol és un bri d’esperança, tot i que les característiques de la pandèmia fan que no les tinguin totes. “Ja veurem com estarem el 23 de juliol”, ha dit Nèlida Fornell. A banda dels dubtes de la nova data, totes dues llibreries constaten que aquest dijous “no ha estat ni de bon tros el mateix que un Sant Jordi normal a nivell de vendes”.

Llibreters a banda, l’Ajuntament de Berga ha plantejat un joc a través d’Instagram. Consisteix en publicar-hi històries amb imatges o vídeos curts que reinterpretin la llegenda de Sant Jordi de forma divertida i creativa. Les històries s’han de publicar entre el 23 i el 26 d’abril i han d’incloure l’etiqueta #StJordiConfinat i mencionar el perfil @bergajove.

Gironella: balcons guarnits, i llibres i roses a domicili

A Gironella, l’Ajuntament i el comerç de proximitat han impulsat un Sant Jordi als balcons. L’Ajuntament s’ha sumat a la campanya #TotsFemSantJordi, impulsada per la Casa Batlló, per omplir els balcons i les finestres de roses. Fer fomentar la participació, l’Ajuntament ha organitzat un concurs d’Instagram amb un kit de floristeria com a regal per al guanyador. El concurs és obert fins aquest divendres, 24 d’abril.

A banda, el comerç de proximitat ha desplegat un servei a domicili de llibres i roses, tot i que també oferien l’opció de comprar ara i recollir havent passat el confinament. L’Ajuntament, a més, ha encoratjat els més petits a descarregar-se el conte “Gironella un viatge en el temps” o a crear el seu propi conta.

La Biblioteca de Gironella també s’ha unit a la celebració virtual, i dimecres va oferir un taller en directe pel canal d’Instagram pels infants en el que van fer un llibre amb materials bàsics de casa.

Puig-reig: poemes i relats a la televisió i la ràdio municipals

Un altre exemple és a Puig-reig, on l’Ajuntament ha proposat un Sant Jordi alternatiu durant tota aquesta setmana. La idea s’ha vehiculat en dues: la primera, decorar els balcons amb senyeres, roses, llibres i dracs i enviar-ne una foto a santjordipuigreig@gmail.com per fer-ne un recull; i la segona, gravar un vídeo d’un poema o relat curt que no superi els tres minuts. L’Ajuntament també els ha recollit per correu i els ha fet públics a través de la ràdio i la televisió municipal entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda d’aquest dijous, dia de Sant Jordi.