Les PCR confirmen casos positius de COVID-19 a un 45% dels residents de les Germanetes

Les proves PCR que s’han fet aquesta setmana han confirmat la força del brot del COVID-19 que s’ha detectat a la residència de les Germanetes de Berga. Prop d’un 45% dels residents han donat positiu, de manera que les proves han servit per confirmar per duplicar el nombre de casos que la residència havia detectat fins ara. El regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha confirmat a l’Aquí Berguedà l’afectació, que fins ara es movia al voltant del 20%.

En aquests moments les Germanetes compta amb 64 residents. Per tant, el nombre de positius -a l’espera d’uns pocs resultats- es mou al voltant de la trentena. A l’inici de la crisi hi havia un total de 98 residents al centre, però 16 famílies van decidir endur-se els seus a casa, després que el Govern donés via lliure per fer-ho. A aquestes baixes, s’hi ha d’afegir les de residents que han hagut de ser hospitalitzats. L’Ajuntament de Berga no ha confirmat la xifra de morts des de l’inici de la pandèmia, tot i que la resta de dades deixen entreveure que ronda la quinzena. Malgrat tot, és impossible corroborar que totes les defuncions siguin a causa del virus degut a l’escassetat de PCR que s’han pogut fer a la residència fins aquesta setmana.

El regidor Sànchez ha assegurat a l’Aquí Berguedà que “no hi ha hagut cap repunt de casos ni morts en la darrera setmana”. Prova d’això és que, dilluns, el mateix regidor va confirmar a l’Aquí Berguedà que hi havia 67 residents a les Germanetes. Sànchez ha explicat que “des de llavors hi ha hagut alguna mort i trasllats a l’hospital”. És un balanç similar al de les setmanes anteriors. La nota positiva d’aquesta última setmana és que una de les persones hospitalitzades de la residència ha rebut l’alta i ha pogut tornar al centre.

“Les proves ens ajuden a encaminar la situació finalment”

Ivan Sànchez ha afirmat que “la situació a la residència és delicada i ens preocupa”, però ha negat que sigui més crítica que fa una setmana: “Les PCR ens permeten tenir el mapa de casos confirmat i ens ajuden a encaminar la situació per primera vegada”. De fet, una part important dels nous positius són persones que no presenten símptomes i, per tant, “eren molt difícils de detectar sense les proves”.

Malgrat tot, el dia a dia a la residència no patirà grans canvis. Des de fa dies, tots els residents són a les seves habitacions i s’eviten les activitats en zones comunes. Això sí, els nous casos passen a estar en règim de confinament total. En les properes setmanes, Salut tornarà a fer les proves PCR a tots els residents, tot i que encara no hi ha una data definida.

La intervenció sanitària ha marcat un abans i un després

El regidor Sànchez considera que “la propagació del brot era molt difícil d’evitar amb les eines que tenia la residència fins fa pocs dies”. Els principals problemes, segons el regidor, han estat la manca de personal sanitari, la desconeixença del protocol a seguir i l’escassetat de PCR.

Però, des de la intervenció del Departament de Salut a les Germanetes, la situació ha canviat. El personal sanitari que s’ha incorporat a la residència ha polit els protocols rutinaris del centre, els professionals d’atenció primària han intensificat la freqüència de visites i Metges Sense Fronteres ha fet diverses visites al centre (la darrera, dimecres). “L’important no és com et poses l’EPI, sinó com te’l treus, i tots ells han ajudat a afinar tots aquestes rutines”, ha conclòs Sànchez.

La Sant Bernabé, sense casos fins al moment

L’altra residència de la ciutat, la Sant Bernabé, no ha detectat cap cas positiu de moment. Salut té previst fer PCR a totes les residències del Berguedà i enllestir-les aquesta setmana vinent. Va començar per l’Alt Berguedà i Berga, donant prioritat a la residència de Bagà i les Germanetes, ja que són les que presenten més casos.

A la Sant Bernabé les darreres proves es van fer aquest mateix divendres i, per tant, la setmana vinent se sabran els resultats. De moment el centre no té positius ni persones amb símptomes de patir el virus, tot i que el regidor Sànchez és prudent: “Veient l’augment de positius a les Germanetes que han confirmat les PCR, hem d’anar amb peus de plom fins que no tinguem els resultats”.

X