Salut dota de sanitaris la residència de les Germanetes de Berga, que ha patit almenys cinc defuncions per coronavirus

El departament de Salut ha dotat de personal sanitari la residència de les Germanetes de Berga. Aquest mateix dijous, s’incorporaran al centre quatre treballadors sanitaris per fer front a les noves necessitats provocades pel Covid-19. L’Ajuntament de Berga insistia des de fa dies en la importància de la mesura, després que s’hagin detectat els primers casos positius a la residència i, fins i tot, les primeres defuncions –5 en l’última setmana, segons ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà-. Totes les víctimes del coronavirus han mort a l’hospital i, per tant, figuren dins el recompte que diàriament fa el centre hospitalari.

El regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha explicat a l’Aquí Berguedà que la residència de les Germanetes és, de moment, el principal cavall de batalla en l’àmbit de les residències, ja que l’altre centre de la ciutat, la Sant Bernabé, a hores d’ara no presenta cap positiu. Se’n va detectar un a una professional itinerant, però s’ha pogut contenir i no s’ha propagat. La Sant Bernabé compta amb una vuitantena de places i hi treballen 46 professionals.

A les Germanetes, la residència té capacitat per a un centenar de places. En aquests moments hi ha més d’una vuitantena de residents. Tot i les defuncions, la majoria de baixes es deuen a trasllats al domicili familiar. Diverses famílies s’han endut els residents a casa en les últimes setmanes: fins dijous passat els familiars podien endur-se residents sempre que s’haguessin la prova del Covid-19 i hagués sortit negativa; des de llavors, les autoritats també permeten endur-se els residents que no presentin símptomes.

Pel que fa a testos, l’Ajuntament ha confirmat que a hores d’ara pràcticament s’ha pogut fer la prova del coronavirus a tots els residents que presenten símptomes. S’espera que en els propers dies els residents que no l’han passat la puguin fer per descartar o confirmar més casos. Amb tot, tant si són positius com si no, la residència ha aïllat les persones amb símptomes a l’espai del recinte habilitat per fer-ho.

La residència de les Germanetes gaudeix d’un dels complexos més amplis de la comarca. Per això ha aïllat una ala del recinte per tractar residents contagiats i per aïllar les persones amb símptomes. Això, segons el regidor Sànchez, ha ajudat a contenir la pandèmia, i confia que l’arribada del personal sanitari serveixi per acabar del tot amb el virus.

Pel que fa al personal, la residència de les Germanetes segueix el mateix protocol que a tot el país, de manera que els positius queden aïllats a casa o bé s’hospitalitzen en els casos més greus. Les vacants generades s’han pogut cobrir gràcies a la borsa d’emergència que s’ha obert a nivell comarcal. De moment la borsa ha servit per cobrir les vacants que s’han anat generant, però no es descarta que en un futur –si la situació ho requereix i ho permet- pugui servir per ampliar la plantilla de professionals per fer front al virus.

El regidor de Serveis Socials ha aprofitat l’entrevista a l’Aquí Berguedà per reivindicar la feina dels professionals de les residències. Segons ha dit, “estan fent més hores que mai i ho fan sota una pressió inèdita”. De moment, el nombre de places de personal està “bastant cobert”, malgrat que les condicions en les que han de treballar aquests dies són especialment dures. Una prova irrefutable d’aquest esforç és que alguns dels joves que s’incorporen als equips a través de la borsa d’emergència acaben deixant la feina en pocs dies pel desgast que suposa. “Mai els agrairem prou el que estan fent en una situació com l’actual”, ha conclòs el regidor.

X