Albert Corominas, director de la Barça Academy de Chengdu: “Ara el problema és aquí, la Xina torna a la normalitat”

Albert Corominas dirigeix una de les més de 50 acadèmies que el Barça té repartides per tot el món. És la de Chengdu, una de les ciutats més grans de la Xina. El Covid-19 li ha capgirat la planificació d’aquesta primera meitat d’any.

L’Albert va tornar a Berga a finals de gener per passar quinze dies amb la família, aprofitant les vacances de l’Any Nou Xinès. Avui, tres mesos i mig després, segueix a Berga i encara no sap quan podrà tornar a treballar en persona a Chengdu.

Vas tornar quan el virus tot just començava a escapar-se a la Xina. T’imaginaves que podries tenir problemes per tornar?

En absolut. Recordo que, dos dies abans d’agafar l’avió cap a Catalunya, vaig veure que hi havia persones que portaven mascaretes al carrer. Era estrany perquè la gent només se la posa quan hi ha pol·lució, i llavors no n’hi havia. El virus començava a sortir als mitjans de comunicació, però encara se’n desconeixia la força que ha acabat tenint.

Vas tenir algun problema per sortir de Chengdu o per arribar a Barcelona?

No. Quan vaig ser aquí va ser quan allà la situació va empitjorar i vaig adonar-me que era un tema greu. Per qüestió de dies, podríem dir que me’n vaig escapar.

Tu en aquell moment tenies un vol previst al cap de quinze dies. Es va cancel·lar al moment?

Va ser al cap d’uns dies. La informació ens anava arribant en comptagotes i, de fet, la primera informació important va ser a través de les aerolínies, que ens van recomanar que aplacéssim el vol per assegurar-lo. Ho vam fer però en cap moment vaig pensar que a mitjans de maig estaria atenent una entrevista des de Berga.

I així fins que arriba el moment en què les aerolínies cancel·len els vols definitivament.

Sí. En aquell moment, el club ja m’havia dit que, de moment, calia que em quedés aquí per seguretat, de manera que el problema era menys greu.

I des de Berga es pot dirigir una acadèmia de Chengdu?

En això hem estat treballant tots aquests mesos. Ara el problema per tornar no és allà, sinó aquí. A Chengdu ja veuen més a prop la tornada a la realitat i, amb els entrenadors, ja estem definint quins protocols aplicar per poder controlar-ho des d’aquí.

WhatsApp Image 2020-05-06 at 10.46.56

Què en saps de la situació actual a Chengdu?

El que ens expliquen els entrenadors. Ara mateix Espanya està bastant pitjor que Chengdu. Nosaltres tenim ordres del club de quedar-nos aquí fins que no sigui segur tornar a allà. A banda dels problemes per sortir d’aquí, ara a la Xina han augmentat les restriccions per accedir al país, i ho trobo bé. Una allau d’estrangers allà seria molt perillós i ara el més important és assegurar-se que no torni a passar res.

S’ha girat la truita.

Correcte. Ara ells comencen a estar bé. Nosaltres tot just hem agafat el camí per arribar-ho a estar algun dia.

I què fas des d’aquí?

Les primeres setmanes vam aprofitar per anar a xerrades i formacions que es feien des de la ciutat esportiva, a Barcelona. Però amb el confinament tot això també ha quedat cancel·lat, òbviament. Ara intentem fer totes aquestes formacions a través d’una plataforma online. Pràcticament en fem una cada matí i algunes tardes també.

Els últims dies s’ha conegut el tancament d’algunes acadèmies del Barça arreu del món. Està en risc la de Chengdu?

De moment la Barça Academy de Chengdu torna. Ho anem preparant tot i ens sentim afortunats perquè el club ens dona tot el suport i les eines, com sempre. El mínim que podem fer davant això és afinar al màxim els protocols per tal que, quan l’acadèmia torni a obrir, nosaltres puguem dirigir-ho el màxim de bé des d’aquí. Res ens fa pensar que passarà el contrari.

Quines són les funcions del director de l’acadèmia del Barça a Chengdu?

D’entrada som dues persones d’aquí, que fem de directors. La nostra missió és traslladar la filosofia Barça i allò del que tant es parla: els valors del club. Intentem portar tot el que ve de Barcelona a nivell operatiu i metodològic. Preparem sessions, controlem que la qualitat dels entrenaments és òptima, distribuïm els entrenadors per les tres seus de l’acadèmia i controlem la relació amb les famílies.

Parles xinès?

[Riu] Després d’un any i mig, entenc algunes paraules, però parlar-lo no. És molt complicat. El trobo més intuïtiu que altres idiomes i cada dia treballem amb traductors, alguna cosa se’m va quedant, però és complicat.

El contacte amb les famílies és amb traductors, doncs?

Exacte. Ells recullen la informació i tradueixen el nostre missatge. Realment és una barrera, però confiem en els traductors perquè són experts en comunicar els missatges, fins i tot més que nosaltres mateixos.

Fa gairebé dos anys que ets el director de l’acadèmia de Chengdu. Com t’arriba una oportunitat així?

Ja des de la universitat vaig tenir l’oportunitat de relacionar-me amb l’escola del Barça. Vaig poder entrar en una borsa de treball i vam fer un campus unes set setmanes als Estats Units. El feedback devia ser bo i em va sorgir l’oportunitat de ser entrenador de l’acadèmia del Barça a Dubai. Hi vaig ser dos anys i vaig assumir una mica el rol de coordinador i ajudant del director en alguns aspectes. Després em van oferir la direcció de l’acadèmia de Chengdu.

WhatsApp Image 2020-05-06 at 10.44.37

Vista de Chengdu des de l’oficina on treballa l’Albert. CEDIDA

Berga, Dubai, Chengdu. No t’espanten els canvis culturals, veig…

Quan vivia a Berga no m’ho hauria imaginat mai. Si aleshores m’haguessis demanat on era Chengdu, et diria que a la Xina però no en sabia res més. Tant l’experiència a Dubai com l’actual me les he agafat com una aventura, un repte i, en part, un tema de superació. He tingut la sort de coincidir a Dubai amb companys que eren d’aquí i que també debutaven com a entrenadors de l’acadèmia.

I ells segueixen a Dubai?

Curiosament, ara tots som directors d’acadèmia, però en diferents parts del món. San Diego, Austràlia, Lusaka… Una mica escampats, la veritat. El millor és que ens podem anar trobant en activitats i tornejos, com ara el de Setmana Santa, que aquest any s’ha cancel·lat.

És un torneig d’acadèmies?

Sí. Es fa cada any a Barcelona. És una reunió dels equips de cada acadèmia del Barça, que fins ara n’érem una cinquantena d’arreu del món. Per als nens és una oportunitat brutal, ells ho veuen com un mundial. La cancel·lació és una pena perquè pels jugadors és la culminació de la temporada, la cirereta del pastís del treball de tot l’any. A banda, que Barcelona els encanta, la tenen idealitzada i els atrau molt, sobretot, per la cuina mediterrània, el Camp Nou i per gaudir de la ciutat.

Quants nens té l’acadèmia de Chengdu?

Aquesta temporada passada uns 520.

I de quines edats?

D’entre 5 i 14 anys. Tot i que relament és fins als 12-13.

Per què?

A la Xina ens hem trobat amb el handicap de la secundària. Un cop passes a tenir 13 anys, la competència i la cultura de l’esforç en els estudis fa que la majoria de famílies optin per aparcar el futbol i centrar-se en els estudis. Moltes famílies fan la reflexió: el futbol li servirà al nen per viure? És molt difícil. I, per això, la gran majoria de famílies decideixen centrar els esforços dels nens en els estudis.

De totes maneres, més de 500 nens… Això són almenys una trentena d’equips, no?

Sí, potser algun més. Chengdu és una ciutat molt gran. Per això tenim tres seus a la mateixa ciutat.

La podries comparar amb alguna ciutat més propera?

Chengdu és una de les grans ciutats del país i, per això, té una vessant molt moderna. Però també té una part històrica més antiga i culturalment potent. Si poses Chengdu a Google, el primer que et surt són els pandes. La gent té assimilat que els pandes són xinesos, però no saben d’on són. Són de Chengdu! És una ciutat molt singular i, de fet, només per la grandària i la població, ja se’m fa impossible: supera els 11 milions d’habitants. Per això, costa connectar els equips de les seus, perquè malgrat ser de la mateixa ciutat són a molta distància.

WhatsApp Image 2020-05-06 at 10.45.39

The Anshun Brigde, un dels ponts més famosos de Chengdu.

La competició és entre equips de l’acadèmia?

Sí, la competició és fonamental per a l’aprenentatge i per això és una solució que ens va bé per formar. A Chengdu, el futbol encara és un esport emergent i a nivell federatiu no hi havia massa lligues ni tornejos preparats. Des que vam arribar-hi hem aconseguit que dos equips participin a la lliga federativa i quatre o cinc més fan tornejos més estacionals.

Et veus a la Xina molts anys més?

Jo sóc molt de Berga. M’agrada tornar i, de fet, ho trobo indispensable cada any. Però la feina a Chengdu també m’apassiona i m’agrada pensar que, fent el que faig, ajudo a créixer als nens. Si la feina em permet anar tornant a Berga almenys un cop l’any, no tinc cap problema en allargar-ho. Però no m’agrada capficar-me massa en el futur, sóc més de pensar en el moment actual perquè és la manera de gaudir-ne al màxim i seguir-ne aprenent.

X