El patronat de la residència de Bagà reconeix un deute d’1,3 milions d’euros

El patronat de la residència de Bagà ha reconegut un deute aproximat d’1.300.0000 euros. Ho ha fet en un comunicat adreçat a l’Aquí Berguedà, que dimarts va explicar la pressió a les treballadores de baixa perquè tornessin a la feina.

El patronat diu que, malgrat els 323.000 euros de benefici entre el 2014 i el 2018, cada mes ha d’assumir 11.300 euros de deute hipotecari i el pagament d’uns crèdits que van demanar per ampliar la residència, fa uns deu anys. D’aquests 323.000 euros de beneficis en cinc anys, el 2019 només en quedaven 70.000 a tresoreria, segons expliquen en el comunicat.

El patronat recorda que les 29 defuncions que hi ha hagut a la residència des que hi va entrar el coronavirus tenen conseqüències econòmiques: en concret, 35.000 euros menys al mes, “una xifra preocupant”, expliciten. I diuen que, en aquest període, els costos de personal han pujat 30.000 euros.

“No és una amenaça, és una conseqüència d’unes despeses”

La carta que van rebre les treballadores demanava la reincorporació a la feina “de forma immediata” de totes les empleades que estan de baixa i deia que, si no, la residència “haurà de procedir al tancament”. Això, el patronat considera que “no es tracta d’una amenaça ni obligació”.

La carta deia: “La malaurada pèrdua de 29 residents implica una forta davallada d’ingressos que, en el context social i econòmic actual, no fan preveure la seva recuperació a curt i mitjà termini. Això comportarà, urgentment, la necessària reducció de despeses en tots els àmbits de gestió, inclosa la reducció dels costos de personal”. I parlava directament d’expedients de regulació d’ocupació temporals (ERTO) o definitius (ERO), entre d’altres mesures. Els sindicats recorden que les empreses de serveis essencials només poden fer un ERTO al personal considerat no imprescindible.

CCOO ho veu com “una coacció als treballadors”

Malgrat que el patronat reitera que no és cap amenaça, Comissions Obreres (CCOO) ho veu com “una coacció cap als treballadors” i “una vulneració dels seus drets”. Per això, ja ho ha traslladat a la directora de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials perquè demani explicacions al patronat.

L’Ajuntament ha fet arribar a CCOO que “ha estat un malentès” però el sindicat diu que, si és així, cal una retractació. Ho ha dit a l’Aquí Berguedà Toni Mora, responsable territorial de CCOO:  “Nosaltres no volem destruir cap empresa, volem just el contrari: que es respectin els drets dels treballadors. Si ha estat un malentès, perfecte, però cal una rectificació pública”.