La residència de Bagà amenaça les treballadores que estan de baixa que, si no tornen, tancarà

El Patronat de la Residència Salarich Calderer de Bagà ha ordenat la reincorporació a la feina “de forma immediata” a tot el personal que actualment està de baixa. “Sense l’esforç de tots i totes, la fundació no podrà fer front als costos i haurà de procedir al tancament dels seus centres i la seva dissolució”. El missatge s’ha emès a través d’una carta dirigida als treballadors, a la qual ha tingut accés l’Aquí Berguedà.

La residència demana la reincorporació de tot el personal de baixa, tant els treballadors que han donat negatiu i tenen l’alta mèdica com de les persones que estaven de baixa abans de la pandèmia però que “el seu estat de salut els permeti fer aquest pas”. Segons la carta, la reincorporació de tot aquest personal és “el més important econòmicament” per afrontar el futur immediat. El centre ha patit 55 baixes des de l’inici del brot, però només n’ha pogut suplir 39 contractant personal.

29 dels 81 residents del centre han mort des de l’inici de la pandèmia. En total, 68 han donat positiu. Només 13 dels residents han pogut esquivar la pandèmia.

323.000 euros de benefici des del 2014

Entre 2014 i 2018, la fundació ha tingut gairebé 323.000 euros de beneficis, segons reflecteixen les dades anuals publicades al seu lloc web. Aquest superàvit, però, no és suficient, segons els responsables de la residència, per garantir dos mesos amb 29 residents menys.

La fundació assegura a la carta als treballadors que “des del punt de vista econòmic, la malaurada pèrdua de 29 residents implica una forta davallada d’ingressos que, en el context social i econòmic actual, no fan preveure la seva recuperació a curt i mitjà termini”. Per això, anuncia “la reducció de despeses en tots els àmbits de gestió”, incloent també retallades en personal. I amenaça directament amb l’aplicació d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) o definitius (ERO).

Per tot plegat, la residència no només ordena la reincorporació immediata de tot el personal de baixa. També demana “el màxim esforç i col·laboració en tasques diàries” i “aportacions i propostes per revertir la situació”.

X