El Consell Comarcal aprova el pressupost 2020 tot i coincidir que caldrà modificar-lo en breu

El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat aquest dimecres a la tarda el pressupost del 2020. El total del pressupost és de més de 19 milions d’euros i fixa una desena de prioritats, com ara la incorporació al consorci del polígon d’Olvan, l’acceleració de 3,6 milions d’euros d’obra pública prevista pels propers anys per executar-la aquest 2020 i la consolidació de la recollida de residus porta a porta.

El govern, format per Junts per Catalunya, les agrupacions d’electors i el PSC, l’han pogut tirar endavant amb suport de Bagà Endavant. ERC s’ha abstingut i la CUP hi ha votat en contra.

Des d’ERC, el principal partit de l’oposició, Ramon Camps ha explicat al ple que “hi ha versions que són molt necessàries pels pobles, però ens sembla un pressupost massa continuista”. En aquest darrer aspecte, Camps ha afegit que “hi hauria d’haver hagut un canvi dràstic per pal·liar els estralls que ha provocat la pandèmia”, i entén que no s’ha produït. Per això, el grup s’ha decantat per l’abstenció.

La CUP ha retret al govern els tempos a l’hora de presentar el pressupost. El conseller Ivan Sànchez ha lamentat que “no se’ns ha convocat a cap reunió prèvia a la presentació d’uns pressupostos que ja estaven elaborats i tancats”, i ha opinat que “els pressupostos s’haurien hagut d’anar treballant des d’abans”. A banda, Sànchez –com la resta de grups- ha recalcat que “és un pressupost que s’haurà de modificar tant si arriben més ajuts com si no”.

Qui sí que s’ha pronunciat a favor del pressupost és el conseller de Bagà Endavant, Pep Llamas. “És evident que el pressupost no respon a necessitats futures, però a hores d’ara és impossible saber quines seran”, ha dit. Llamas també ha fet una exigència: “S’hauran de modificar i haurem de tenir flexibilitat suficient per anar-nos adaptant tants cops com calgui”. El govern ho ha acceptat i Llamas ha votat a favor.

Des del govern, el president comarcal, Josep Lara, ha matisat que el pressupost és “continuista” però “té una vida molt curta”, ja que s’haurà de modificar en pocs mesos”. Lara s’ha compromès a entomar el prec de la majoria de grups, de consensuar els punts del pressupost amb més marge de temps.

Abel Garcia (PSC), un dels socis de govern de Lara, ha posat sobre la taula que “la negociació dels pressupostos es basa en una relació bidireccional, en propostes de l’oposició i en acceptacions per part del govern”. En aquesta línia, ha assegurat que “no s’ha fet cap prec ni proposta envers aquest pressupost” i ha opinat que no veu “la manera d’ajustar més el pressupost”: “Es poden adoptar mesures correctores, però quines? No és el moment, per exemple, d’apujar el rebut d’escombraries”. L’altra sòcia de govern, Patrocini Canal, també hi ha votat a favor.

X