L’Ajuntament de Berga aprofitarà 18.000 euros del fons de contingència per col·laborar en el rescat de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics

El govern de l’Ajuntament de Berga (CUP) ha anunciat aquest dijous en ple ordinari que els 18.152,74 euros que s’ha compromès a donar a l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà sortiran del fons de contingència. Ho ha confirmat el regidor d’Hisenda, Marià Miró, just després que l’encarregat de l’àrea de Drets Socials, Ivan Sànchez, reiterés el compromís en fer efectiu el pagament en les properes setmanes. El Ple ha aprovat per unanimitat una moció presentada pels tres partits de l’oposició, que reclamaven que es fes efectiu el pagament.

L’Ajuntament de Berga no es va poder afegir al conveni coordinat des del Consell Comarcal per recollir les aportacions de cada municipi i fer una donació única a l’Associació. En aquell moment, ha explicat el govern, l’adhesió no es va produir perquè el govern ja havia esgotat els diners del fons de cohesió –la partida d’on havia de sortir la donació, segons el conveni-. Els serveis tècnics de l’Ajuntament van desaconsellar l’adhesió al conveni comarcal, si els diners no sortien del fons de cohesió. Tot i això, hi ha altres municipis que sí que ho van fer, segons van exposar els seus alcaldes.

Ara, l’Ajuntament ja sap d’on traurà aquests més de 18.000 euros i està polint el mecanisme per donar-los a l’Associació Pro Disminuïts Psíquics, havent obtingut el vistiplau tècnic. Sortiran del fons de contingència, una partida que, segons el regidor Miró, “serveix per quadrar números a finals d’any”. En aquesta partida hi ha uns 120.000 euros i, de fet, fins ara, un dels darrers precs de l’oposició és que s’aprofitin aquests diners per ajuts per al comerç, les empreses i els autònoms que mitiguin els efectes de la Covid-19.

De moment, el govern de la CUP ha decidit que, d’aquesta partida, en traurà els 18.000 euros per a l’Associació Pro Disminuïts, però es nega, per ara, a esgotar la partida per oferir ajuts per mitigar els efectes del Covid-19. Segons ha explicat Marià Miró, Intervenció aconsella “ser prudents i guardar aquests diners perquè és molt probable que els necessitem a finals d’any”.

L’argument no ha convençut en absolut el cap de l’oposició. Jordi Sabata ha retret que “no som capaços de quadrar partides sense dèficit” i ha afegit “si jo fos l’interventor municipal, voldria un fons de contingència d’un milió d’euros perquè cada any en necessitarem una part per tapar forats”. Sabata ha exposat que la pandèmia és una urgència més que justificada: “No sé quina contingència més hi ha d’haver perquè aprofitem d’uns diners dels quals disposem…”.

Les altres dues mocions de l’oposició s’han de conformar amb l’abstenció del govern

Tal com ja ha informat l’Aquí Berguedà aquest migdia, l’oposició ha presentat tres mocions en bloc on reclamava al govern de la CUP que complís els acords plenaris i que fes una modificació del pressupost per adaptar-se a la situació post-pandèmia. Una de les mocions tenia a veure amb l’Associació Pro Disminuïts Psíquics, mentre que les altres dues mocions demanaven inversions cap a l’escola bressol i en ajuts per a associacions del tercer sector, autònoms i empreses.

Només la primera ha comptat amb la unanimitat, ja que la CUP s’ha abstingut, tant en la d’ajuts per al tercer sector com en la de l’escola bressol.