Els veïns de Bagà ovacionen el personal de la residència en un acte a les portes del centre

Sentit homenatge al personal de la residència Salarich Calderer de Bagà. Més de 300 veïns es van concentrar aquest dissabte al matí a les portes del centre per reconèixer la tasca que les treballadores han fet a la primera línia de la lluita contra la pandèmia. La residència va patir un brot que va contagiar bona part dels residents i ha acabat amb la vida de 31 d’ells.

En l’acte d’homenatge, una iniciativa veïnal, els assistents van aplaudir durant minuts el personal del centre, que s’ho mirava des de finestres i balcons, juntament amb alguns residents. Al final de l’acte, es va fer entrega d’un ram de flors al personal.

Montserrat Garcia, membre del comitè de treballadores, va explicar als mitjans en acabar l’acte que “han estat moments molt difícils, ja que hem vist marxar gent que hem cuidat i estimat durant molts anys”. Garcia va lamentar que els treballadors “ens hem trobat molt sols” i va recordar que “no som ni infermeres ni metges, sinó cuidadores”. Ara “el pitjor ja ho hem passat” però a ningú se li oblida que “les ajudes van tardar massa a arribar”, degut al col·lapse del sistema sanitari de tot el país. Quan la residència es va encaminar, el brot ja feia setmanes que era dins i s’havia endut molts residents.

Des de l’organització de l’acte, Joan Cunill va relatar que la idea va ser dels voluntaris que en algun moment van acostar-se a la residència per col·laborar en la lluita: “Necessitàvem fer aquest homenatge, perquè hi ha hagut comentaris de gent de fora, desafortunats, i nosaltres ho hem viscut des de dins”.

Setmanes decisives pel futur del centre

L’alcalde del poble i vicepresident del patronat, Joan Oña, també va ser a l’acte. En acabar, Oña va celebrar “l’escalf” que el poble ha demostrat per la residència: “El poble i la residència caminen junts”.

Pel que fa al funcionament intern del centre, l’alcalde va explicar que en els últims dies s’està treballant per negativitzar els positius que encara queden: “Vist el que hi havia, en queden molt pocs”. Segons dades d’aquest dilluns del propi centre, hi ha 4 residents aïllats amb positiu i 8 més aïllats pendents de passar les proves.

En les últimes setmanes, la Generalitat ha intervingut el centre i ha enviat un expert que, temporalment, assumirà la gestió e la residència. “L’objectiu és endreçar-la i, sobretot, preparar-la per si a la tardor hi ha un rebrot”, va explicar l’alcalde. A banda de solucionar problemes sanitaris, el centre també lluita per resoldre els econòmics. En els propers quinze dies es prendrà una determinació: “Hem de ser capaços de decidir com i cap on volem anar”. Sobre la taula hi ha quatre possibles futurs per a la gestió: vendre la residència, externalitzar els serveis a una empresa, crear una cooperativa de treballadors o fer-la 100% pública.

També s’està negociant amb la Generalitat un augment de places públiques per tal d’assegurar la viabilitat del centre a mig i llarg termini. L’augment de places públiques permetria omplir les 31 vacants que han quedat a la residència en relatiu poc temps. L’alcalde és optimista: “La Generalitat ha entès molt bé quina és la problemàtica i està disposada a ajudar-nos”.

L’acte d’homenatge, en imatges

salarich-calderer-homenatge

salarich-calderer-homenatge-1

salarich-calderer-homenatge-2

salarich-calderer-homenatge-3

X