28 dels 31 webs d’ajuntaments del Berguedà suspenen en transparència i qualitat de la informació

L’Ajuntament de Berga i l’Ajuntament de Gironella han revalidat el Segell Infoparticipa, concedit pels experts del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. El segell es fixa en la transparència i la qualitat de la informació que apareix en els webs de les administracions públiques a través de diferents requisits. L’Ajuntament de la Pobla de Lillet ha fregat l’obtenció del distintiu en aquesta edició: necessitava complir un 80% dels indicadors i n’ha complert un 70,83%.

La resta de municipis del Berguedà i el Consell Comarcal compleixen menys de la meitat dels indicadors. De fet, només Olvan, Vilada i Casserres superen o arriben al 25% dels indicadors: Olvan i Vilada en compleixen el 27,08% i Casserres, el 25%. Cercs, Capolat, Guardiola, Sant Julià i Castellar de n’Hug han validat més del 20% dels indicadors però no arriben al 25% i encara són lluny de l’aprovat. El Consell Comarcal del Berguedà, per la seva banda, es queda al 17,78%.

Pel que fa als aprovats, l’Ajuntament de Berga ha assolit un 91,67% dels indicadors examinats, prop d’un 5% menys dels que va validar l’any passat (96,15%). En aquesta edició, l’organisme impulsor ha reformulat els criteris i els ha endurit. Això ha fet que l’avaluació hagi passat de 52 a 48 indicadors. “No és suficient en què la informació hi sigui, sinó que s’ha de poder trobar amb facilitat, ha d’estar totalment actualitzada i ha de ser comprensible”, expliquen els impulsors al seu lloc web.

L’Ajuntament de Gironella ha complert el 83% dels indicadors. És el sisè any consecutiu que el consistori aconsegueix el segell, que fa set anys que es concedeix. L’Ajuntament de la Pobla també ha aprovat sense problemes (70,83%)  però s’ha quedat a pocs indicadors del segell: al ser un municipi amb més de 1.000 habitants, necessitava validar almenys un 80% dels indicadors. En els 9 primers mesos d’aquesta legislatura, l’Ajuntament poblatà ha passat del 17,31% al 70,83%.

El Segell Infoparticipa és el resultat d’un estudi anual del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB. Els criteris d’avaluació es divideixen en 4 grups: la transparència de la corporació, que avalua la informació sobre els representants polítics, els òrgans de govern i la normativa municipal; la gestió dels recursos econòmics, com ara els pressuposts, salaris, contractacions, subvencions, etc.; la informació que es proporciona sobre el municipi i la gestió dels recursos col•lectius; i les eines de participació ciutadana.

Consulta les dades de cada municipi al Mapa Infoparticipa