Comunicació

28 dels 31 webs d’ajuntaments del Berguedà suspenen en transparència i qualitat de la informació

28 dels 31 webs d’ajuntaments del Berguedà suspenen en transparència i qualitat de la informació
PIXABAY

L’Ajuntament de Berga i l’Ajuntament de Gironella han revalidat el Segell Infoparticipa, concedit pels experts del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. El segell es fixa en la transparència i la qualitat de la informació que apareix en els webs de les administracions públiques a través de diferents requisits. L’Ajuntament de la Pobla de Lillet ha fregat l’obtenció del distintiu en aquesta edició: necessitava complir un 80% dels indicadors i n’ha complert un 70,83%.

La resta de municipis del Berguedà i el Consell Comarcal compleixen menys de la meitat dels indicadors. De fet, només Olvan, Vilada i Casserres superen o arriben al 25% dels indicadors: Olvan i Vilada en compleixen el 27,08% i Casserres, el 25%. Cercs, Capolat, Guardiola, Sant Julià i Castellar de n’Hug han validat més del 20% dels indicadors però no arriben al 25% i encara són lluny de l’aprovat. El Consell Comarcal del Berguedà, per la seva banda, es queda al 17,78%.

Pel que fa als aprovats, l’Ajuntament de Berga ha assolit un 91,67% dels indicadors examinats, prop d’un 5% menys dels que va validar l’any passat (96,15%). En aquesta edició, l’organisme impulsor ha reformulat els criteris i els ha endurit. Això ha fet que l’avaluació hagi passat de 52 a 48 indicadors. “No és suficient en què la informació hi sigui, sinó que s’ha de poder trobar amb facilitat, ha d’estar totalment actualitzada i ha de ser comprensible”, expliquen els impulsors al seu lloc web.

L’Ajuntament de Gironella ha complert el 83% dels indicadors. És el sisè any consecutiu que el consistori aconsegueix el segell, que fa set anys que es concedeix. L’Ajuntament de la Pobla també ha aprovat sense problemes (70,83%)  però s’ha quedat a pocs indicadors del segell: al ser un municipi amb més de 1.000 habitants, necessitava validar almenys un 80% dels indicadors. En els 9 primers mesos d’aquesta legislatura, l’Ajuntament poblatà ha passat del 17,31% al 70,83%.

El Segell Infoparticipa és el resultat d’un estudi anual del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB. Els criteris d’avaluació es divideixen en 4 grups: la transparència de la corporació, que avalua la informació sobre els representants polítics, els òrgans de govern i la normativa municipal; la gestió dels recursos econòmics, com ara els pressuposts, salaris, contractacions, subvencions, etc.; la informació que es proporciona sobre el municipi i la gestió dels recursos col•lectius; i les eines de participació ciutadana.

Consulta les dades de cada municipi al Mapa Infoparticipa

Ajuntament de Berga Ajuntament de Gironella Ajuntament de la Pobla Segell Infoparticipa UAB

Estic amb tu

Comentaris