El Berguedà s’incorpora als Festivals de Senderisme dels Pirineus i encetarà l’edició d’aquest 2020

El tret de sortida dels Festivals de Senderisme dels Pirineus d’aquest any serà al Berguedà. La comarca acull el cap de setmana del 4 i el 5 de juliol quatre excursions per diferents punts senders. Totes quatre activitats es complementen amb un tastet per exhibir productes de proximitat. El festival s’ha batejat com a ‘Camina el Berguedà’ i serà el primer d’un cicle de vuit festivals senders per tot el Pirineu català, des de la Vall d’Aran fins a l’Alt Empordà.

Dissabte 4, hi haurà dues opcions al Berguedà: o una sortida circular de la Nou al Sobrepuny amb tast final de Formatges Cuirols; o una ruta pels jaciments paleontològics de la Serra d’Ensija, el Cadí i el Catllaràs, i el bosc del Boixader de Vallcebre. En acabar aquesta darrera opció, hi haurà una visita al centre d’interpretació dels dinosaures, de Fumanya.

Diumenge a les 9 començarà una ruta circular a Graugés per descobrir el que va ser una colònia agrícola. En acabar hi haurà una visita-tast a l’Escairador (Cal Rosal). A la mateixa hora hi haurà la possibilitat de fer una ruta per Saldes amb un tast final de Cervesa del Pedraforca. Per a totes les activitats, cal inscriure’s AQUÍ: http://visitbergueda.cat/camina-el-bergueda.htm.

festivals-senderisme-2020-1

Foto de família de la presentació d’aquest matí, al castell de Saldes. MARC CANTURRI

Vuit festivals fins l’octubre

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus s’han presentat aquest dilluns al matí a Saldes. Aquest any s’oferiran més de 80 activitats des del juliol fins a l’octubre, habitualment en caps de setmana. Per ordre cronològic, els festivals seran al Berguedà, que s’incorpora com a novetat d’enguany; la Vall Fosca (30 de juliol-2 d’agost); la Vall d’Aran (24-30 d’agost); l’Alt Empordà (25-27 de setembre); la Conca Dellà (2-4 d’octubre); la Garrotxa (2-4 d’octubre); la Vall de Boí (10-12 d’octubre), i el Ripollès (16-18 d’octubre).

A la presentació d’aquest matí a Saldes hi ha participat el director de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta; el director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font; el president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall; el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara; i l’alcalde de Saldes, Moisès Masanas. Tots han coincidit en remarcar la importància de sumar el Berguedà al cicle de festivals.

“El Berguedà té el que la gent necessita ara”

El president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, ha explicat que “amb la situació viscuda en els darrers mesos, té més sentit que mai tirar endavant iniciatives com aquestes, i més sent un territori ric en paisatge, gastronomia i patrimoni”. Per això, el festival al Berguedà posarà en valor, no només el paisatge, sinó també la gastronomia. “Al Berguedà tenim allò que la gent necessita ara, que és esbargir-se, aire fresc, contacte amb la natura i gaudir dels nostres productes”, ha dit Vall.

El director de l’IDAPA, Pere Porta, ha remarcat que “els festivals pretenen potenciar el senderisme i el guiatge, com a sectors econòmics que ofereixen oportunitats per al desenvolupament, i ajudar a reconèixer i consolidar la professió de guia als Pirineus”. Per la seva part, l’alcalde de Saldes, Moisès Massanas, ha explicat que, des del municipi, s’ha apostat “fortament” per “la sostenibilitat a tots els nivells” i creu que això “s’ha de visualitzar en l’oferta turística i en la creació de producte sostenible”.

francesc-mauri-festivals-senderisme-2020

La presentació dels festivals, a Saldes, ha estat conduïda pel meteoròleg i geògraf Francesc Mauri. MARC CANTURRI

El turisme, tocat

També ha estat a la presentació l’alcalde de Gironella, David Font, avui actuant com a director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT). Font ha afirmat que “la pandèmia ha tingut un impacte devastador per al sector turístic, que s’ha paralitzat d’un dia per l’altre i, per tant, és un dels sectors que requereix una ajuda més directa”. De fet, en els propers dies sortirà un segon ajut de 10 milions d’euros per al sector turístic, tal com ha avançat Font aquest matí a Saldes.

Pel que fa als festivals senders, David Font ha afirmat que són “una bona manera de reactivar Catalunya” ja que permeten “acostar-nos a descobrir tots els seus encants, els que ja coneixíem o els que ens faltaven per descobrir”.

X