La CUP amenaça amb marxar del Consell Comarcal si els independents són al govern

Tens debat al ple del Consell Comarcal del Berguedà sobre la crisi de les agrupacions d’electors. L’ha encetat el portaveu d’ERC, Eduard Coronado, en l’apartat de precs i preguntes, demanant a la secretària del Consell com queda la situació administrativa de l’associació d’agrupacions després de la divisió d’aquesta setmana. Ràpidament s’hi ha afegit tots els grups, que han volgut dir-hi la seva.

Coronado ha retret inicialment que una sèrie d’agrupacions han quedat sense representació, malgrat ser indispensables per aconseguir les dues cadires independents al ple del Consell. El primer en replicar ha estat Abel Garcia (PSC), que ha fet memòria a Coronado i li ha parlat del transfuguisme d’una sèrie d’antics regidors de Berga, que fa una dècada van decidir canviar de partit i vincular-se a ERC. Un d’aquests regidors és l’actual conseller d’ERC Ramon Camps, que més endavant s’ha defensat dient que “vam entendre que el partit ens havia traït i el millor que podíem fer és desvincular-nos-en i defensar les idees per les quals ens havien votat”.

La següent intervenció ha estat de Patrocini Canal, que ha recalcat que té el suport de les agrupacions de Capolat i Borredà i que, juntes –juntament amb SOM Aviàsumen el 58% del total de l’associació d’agrupacions i “això ens fa sentir completament legitimats”. A més, Canal ha reiterat que segueix a disposició de les agrupacions discrepants de l’associació, com a consellera de Pobles Petits: “Si ells volen, continuaré treballant per ells; si no, doncs no”.

En la contrarèplica, Coronado s’ha centrat més particularment en la situació de Pep Llamas, que ostenta una conselleria amb el suport dels 291 vots que finalment li van donar les urnes. La menció ha fet intervenir Llamas, que ha fet una pregunta retòrica al portaveu d’ERC: “Les seves inquietuds aporten alguna cosa a la comarca? Tiraran endavant el consell? O són per interessos purament partidistes”. I ha afegit que “a l’associació d’agrupacions hi va haver una sèrie de moviments, els quals vostè [Coronado] no pot ni mencionar perquè no hi era”. Finalment Llamas ha recordat a ERC que “quan hem pactat temes amb vostès, no he sentit mai cap retret ni d’on venia ni a qui representava”.

El darrer en expressar-se ha estat el portaveu de la CUP, Ivan Sànchez, que, tot i que ha començat opinant que Patrocini Canal no estava legitimada per ocupar la conselleria, però ha acabat centrant el seu punt de vista en Llamas. Sànchez ha estat contundent: ha dit que les agrupacions d’electors estan “parcialment representades” i ha amenaçat amb marxar del Consell si segueixen al govern. Patrocini Canal s’ha defensat immediatament dient que ella sí que té legitimitat, en vots i regidors, i ha recordat que la llei li hagués permès optar al Consell Comarcal amb les agrupacions de Capolat i Borredà i, per tant, hauria aconseguit la cadira que ara té.

Sànchez ha acceptat el matís però ha contrareplicat que “en cap cas tindríeu dos representants”. I ha afegit que “no els estic dient que pleguin [a Canal i Llamas], els dic que no estiguin a govern”. I ha conclòs que, a Berga, ha comprovat que “és molt més sa estar en minoria”.

Llamas, en la seva darrera intervenció, ha retret a Coronado i Sànchez que “estan treballant per un projecte individual de cada partit” i els ha demanat “més sentit de servei públic”. Això els ha encès a tots dos. Coronado li ha etzibat: “Amb el màxim respecte pels 291 votants de Bagà Endavant, amb aquests vots tu no series aquí. Vau fer una estratègia per tenir dos representants al Consell”.

Per la seva banda, Ivan Sànchez ha insistit que “un dels dos està ocupant una cadira que no li pertoca” i ha defensat que “formem part del Consell perquè les nostres idees s’hi vegin reflectides”. En aquest darrer aspecte, Sànchez ha fet una crida a actuar com a polítics i no com a tècnics: “Si el que volem és això, carreguem-nos el Consell, dotem l’Agència de Desenvolupament de recursos, i que siguin els tècnics qui tirin endavant la comarca”.

Finalment, Sànchez ha recalcat que la CUP no vol entrar a govern, però a estès la mà a Junts per Catalunya i el PSC perquè es repensin la idea de governar en minoria, però amb una CUP facilitant segons quines aprovacions.

X