Avià troba camins entre les fotos del passat i les cares d’ara

Una de les proves més irrefutables de l’evolució és posar una foto del passat al costat d’una d’actual. L’Ajuntament d’Avià i el Konvent van un pas més enllà: en posen una sobre l’altra, encaixant retrats amb dècades de diferència gràcies a la tecnologia. L’artífex del projecte, batejat com a Grans, és la fotògrafa francesa Séverine Sajous, especialitzada en l’art participatiu i en “experiències que treuen allò positiu dels moments complicats”.

El projecte és un homenatge a la gent gran, després dels mesos de confinament a causa de la pandèmia. “Ara més que mai, han de celebrar la vida”, explica Rosa Cerarols, de Konvent. Sajous, amb l’ajuda de l’Ajuntament i el Konvent, ha recollit  fotografies antigues de gent gran del poble i les ha intentat reproduir amb escenes de l’avui. En cada cas, el resultat és una imatge que encaixa un moment passat i un moment actual.

En total s’han fet 13 muntatges fotogràfics, que s’exposaran a partir d’aquest dissabte, 1 d’agost, en diversos punts del municipi. Això sí, les fotos seran sempre exteriors, de manera que es podran veure passant pel carrer, sense haver d’entrar en cap espai interior. El mateix dissabte, a les 6 de la tarda (18h), està prevista una inauguració de l’exposició per tot el poble. Serà un recorregut pels diferents punts on hi ha imatges i serà la primera vegada que els retratats veuen el resultat del projecte.

Alguns dels veïns participants Joan Gabarró, Josep Burniol Creu, Ramon Burniol Creu, Ramon Burniol Pagerols, Jesús Burniol Pagerols, Josep Bascompte Tarres, Joan Lluís Sabata, Caterina Pujol, Pol Gimeno, Lluís Mas Pagerols , David Coma Salvans, Maria Teresa Calderer , Ludi Arguelles, Ramon Solà, Montserrat Pagerols, Antoni Tarres, Natàlia Canudas, Joan Canudas i Anna Canudas. Tot i això, tant l’Ajuntament com el Konvent han coincidit que “hi ha molta més gent que ha ajudat en el projecte, proporcionant informació de les localitzacions, però que no sortirà a les fotos”.

L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, ha explicat que el projecte ha empès molts veïns a sortir de casa per primera vegada des del confinament, amb l’objectiu de col·laborar-hi. El poble, ha dit, encara mira amb distància la normalitat: “De moment no s’ha obert el casal d’avis, això ja diu molt de com ho està passant la gent gran”. Per això Canal celebra que el projecte animi “el col·lectiu més vulnerable d’aquesta crisi”.

El projecte té un cost total de 7.000 euros i dona continuïtat als festivals d’art urbà que, des de fa cinc anys, l’Ajuntament d’Avià i el Konvent organitzen al poble conjuntament. D’aquests 7.000 euros, un 70% els paga la Diputació de Barcelona i el 30% restant l’ha de posar l’Ajuntament.

X