El Berguedà tindrà uns 60 quilòmetres de via blava

El Berguedà disposarà d’uns 60 quilòmetres de via blava, la longitud aproximada que té el riu Llobregat en el seu transcurs per la comarca. La Comissió de Territori de Catalunya (CTU) ha aprovat definitivament el Pla director urbanístic (PDU) de les Vies Blaves, la infraestructura viària impulsada l’any 2015 per la Diputació de Barcelona que està formada per 306 quilòmetres de camins per a vianants i ciclistes que transcorre paral·lela a les lleres dels rius Llobregat, Anoia i Cardener.

El document aprovat incentivarà el coneixement dels elements arquitectònics, arqueològics i socioculturals amb la màxima integració amb el paisatge pels que transcorre, tot recuperant la seva història i potenciant la seva difusió. En aquest sentit, el projecte recupera camins històrics i crea noves possibilitats de connexió entre els municipis, amb la creació de punts de serveis, i rehabilita els elements patrimonials i paisatgístics al llarg del seu recorregut. A nivell ambiental, la intervenció prevista és molt significativa, tant per l’extensió dels camins com per la rellevància ambiental del medi fluvial on s’insereix, com una infraestructura de lleure a la natura, amb un ús ciclista o a peu, a baixa velocitat i de baixa intensitat, que parteix de la premissa de proximitat al riu.

De la comarca del Berguedà, hi formen part un total de 12 municipis: Avià, Berga, Casserres, Castellar de n’Hug, Cercs, Fígols, Gironella, Guardiola de Berguedà, la Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, Olvan i Puig-reig. El PDU distingeix tres elements que conformaran les Vies Blaves com son les vies, les portes d’accés i els nodes de comunicació, amb criteris d’ordenació per a cadascun d’ells. La Via Blava Llobregat, que presenta un cost d’uns 22 milions d’euros, tindrà un total de 21 portes d’entrada, i al Berguedà connectarà amb altres itineraris d’interès com el Camí dels Bons Homes o la Ruta de les Colònies Tèxtils del Llobregat.

La difusió, explotació i manteniment d’aquestes vies, un cop estiguin executades, correspondrà a la Generalitat de Catalunya i a la Diputació de Barcelona amb la col·laboració dels municipis inclosos dins de l’àmbit del Pla.

X