Pedret es torna a omplir de cotxes i banyistes en dia feiner

L’espai de Pedret, ja sense la prohibició d’accés als vehicles motoritzats del cap de setmana, ha tornat a registrat un volum important de cotxes i banyistes durant la primera part d’aquesta setmana. L’Aquí Berguedà ha pogut corroborar que en les immediacions del pont romànic de Pedret hi havia aquest dimecres més de 50 banyistes.

Tot i que la massificació no arriba als nivells dels dies festius de juliol, sí que s’han tornat a veure imatges dels vorals de la carretera plens de cotxes i d’una zona de bany sense pràcticament cap racó lliure, especialment en la jornada d’aquest dimecres. De fet, si ens cenyim a raons meteorològiques, l’afluència podria augmentar en els propers dies ja que l’ambient tornarà a ser molt calorós.

Els ajuntaments de Berga i Cercs van acordar divendres passat restringir l’accés a tot tipus de vehicle de motor, a excepció del veïnat i els serveis de la zona, durant tots els caps de setmana d’agost. Això sí, ja van anunciar que aquesta mesura es podia ampliar als dies laborables en cas que l’afluència continués sent molt alta i generés problemes de mobilitat. El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, ha explicat a lAquí Berguedà que “la mesura respon principalment al col·lapse circulatori i a l’arribada de serveis necessaris”, a part del deteriorament de l’espai derivat de l’elevada freqüentació.

En aquests primers dies de restriccions es van interposar unes 30 denúncies per desacatar la normativa, segons la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de Manresa. A més, segons el caporal de la Policia Local de Berga, Joan Camps, algunes persones van presentar denúncies voluntàries contra els presumptes infractors. A part de la pròpia funció sancionadora dels cossos de seguretat, les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) també vigilaven la zona exercint una tasca merament explicativa i pedagògica.

Precisament, les ADF són les que estan observant i analitzant aquests dies la situació de la zona per informar-ne els consistoris implicats i poder decidir altres mesures com estendre la prohibició a tots els dies de la setmana. Per l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, la solució a aquesta problemàtica passa perquè, un cop acabat l’estiu, “tots els municipis afectats ens assentem i decidim una actuació conjunta de la comarca“, opina. A més, Calderer recorda que “si pressionem un punt estem enviant la gent a un altre lloc” i demana aprendre de l’experiència de la Riera de Merlès per “regular totes les zones de bany del Berguedà.

IMG_2632

En aquest sentit, preguntat sobre mesures alternatives que es podrien prendre sense la necessitat de prohibir el bany, el batlle de Cercs assenyala que no li semblaria malament que es fes pagar una petita quantitat per aparcar o accedir a cada zona ja que “ens permetria controlar el nombre de persones i al mateix temps el què recaptaríem ho podríem destinar a la conservació“. Cal remarcar que aquesta mesura ja s’està aplicant en diversos gorgs i altres punts de característiques semblants arreu de Catalunya. Per la seva banda, Escútia prefereix “incidir en la conscienciació de l’espai” i destaca que una opció seria “utilitzar vehicles o busos llançadora per facilitar l’accés.

A l’espera de si es decideix o no ampliar la prohibició als dies laborables, Pedret podria ser el segon indret de bany del Berguedà que es regula aquest estiu, després de que a la riera de Merlès s’hagi pres una mesura molt més dràstica prohibint el bany durant tota la temporada estival. I en el cas que s’acabés prenent una decisió en aquest sentit, també s’haurà de veure quin impacte pot tenir sobre d’altres zones properes ja molt freqüentades per banyistes com el mateix Pantà de la Baells.

A la zona de bany de la Baells, la situació és encara més preocupant per les autoritats locals. En declaracions a l’ACN, l’alcalde de Vilada, Quim Espelt, assegura que “en una zona molt reduïda s’hi poden concentrar tranquil•lament entre 200 i 300 cotxes“. Per un municipi com Vilada, de poc més de 400 habitants, “la situació és insostenible“, manifesta. Des que ha començat l’estiu, cada dilluns un grup de voluntaris de Vilada recull les deixalles que centenars de banyistes han deixat a l’entorn de la zona. Cada setmana omplen, de mitjana, més de 15 sacs industrials.

El problema s’estén a l’entorn de tot el pantà. A Cercs, on la Baells arriba a peu de poble, el cap de setmana s’hi poden concentrar més de 300 persones, tanta gent com viu al nucli. En aquest sentit, els alcaldes demanen que s’aprovi definitivament el pla d’usos de la Baells, i que l’Agència Catalana de l’Aigua posi vigilància a la zona per tal de garantir-ne la seguretat. “Nosaltres estem disposats a posar-hi recursos econòmics, però si no tenim ajut i suport d’institucions més grans se’ns escapa de les mans”, recorda Espelt.