L’oposició en bloc abandona el ple del Consell i deixa plantat el govern per l’entrada de Llamas

Els consellers comarcals d’Esquerra Republicana i la CUP han abandonat el ple ordinari d’aquest dimecres a la tarda al Consell Comarcal del Berguedà. Ho han fet per sumar-se a la concentració convocada davant la seu del Consell per les Agrupacions d’Electors que han quedat sense cadira al ple. Protesten per l’entrada al govern del conseller de Bagà Endavant, Pep Llamas, ja que consideren que ocupa un lloc que no li pertoca.

El ple comarcal ha seguit el seu transcurs, però només amb els membres del govern, que han expressat la seva sorpresa davant l’acció de l’oposició. Mentrestant, als peus de la seu del Consell, la protesta convocada per les agrupacions de Guardiola, la Nou i Sagàs ha sumat el suport de diversos membres d’ERC i la CUP.

Membres de l’associació d’agrupacions han anunciat davant els mitjans de comunicació que recorreran al Síndic de Greuges i a la Junta Electoral per intentar que “la maniobra” sigui coneguda per a tothom i per “esgotar totes les vies”. Les agrupacions també portaran mocions als diferents ajuntaments per fer ressonar el que entenen com una injustícia: “Apuntarem als responsables, que són Pep Llamas i Patrocini Canal, però també als còmplices que els acullen, que són els membres del govern comarcal”.

Això sí, els propis membres de les agrupacions han reconegut que no esperen “canvis dràstics”. De fet, en el moment de la marxa de Llamas, han admès que ja van veure que hi tenien poc a fer: “Vam pecar d’ingenus i ell va anar molt ben assessorat”. Ara bé, això no treu que considerin que els moviments que hi ha hagut des de l’inici del mandat per acabar deixant-los sense representació al Consell siguin “indignes i injustos”, segons les agrupacions sense cadira.

WhatsApp Image 2020-09-16 at 20.43.39

ERC i la CUP, pendents de decidir si tornen als plens comarcals

Els dos partits de l’oposició que avui han abandonat el ple han reconegut que ho havien pactat abans de la sessió. Ara bé, tot i coincidir en donar suport a les agrupacions sense cadira, ERC i la CUP tenen visions diferents en alguns punts. La CUP és fins al moment l’únic grup que no posa en el mateix sac Patrocini Canal i Pep Llamas. El portaveu cupaire, Ivan Sànchez, ha defensat que “la cadira que en cap cas no té legitimitat és la de Pep Llamas”. I ha conclòs: “La història no l’absoldrà, sinó que el jutjarà”. La CUP encara no ha decidit si tornarà al ple perquè resta pendent de debatre-ho en assemblea.

Per la seva banda, ERC ha insistit en “denunciar aquest tipus de maniobres” i ha retret que tant Llamas com Canal són “persones que van adquirir un compromís i que han deixat plantats aquells qui representaven”. A més, el portaveu republicà, Eduard Coronado, ha apuntat que “des d’un primer moment ens ha semblat una maniobra dissenyada i pensada per aconseguir el que ha acabat passant”. Els republicans també han de decidir si tornaran al ple, però ja han deixat entreveure que sí que ho faran perquè “no tornar-hi suposaria donar carta blanca al govern, i això no creiem que sigui correcte”.

X