El primer estiu sense bany a la Riera de Merlès acaba amb més de 350 sancions dels vigilants contractats

El cos de Guardes Rurals contractats per fer complir la normativa a la riera de Merlès ha posat més de 350 sancions al llarg de l’estiu. A aquestes multes, cal sumar-hi les imposades per Mossos d’Esquadra i Agents Rurals, que han aportat els seus efectius en els moments de màxima necessitat. És el primer estiu que es prohibeix el bany a la riera i que s’hi contracta vigilància privada per evitar la massificació de l’espai.

El conseller comarcal de medi natural, Jesús Calderer, ho veu com “un èxit rotund”. Calderer diu que les accions a la riera de Merlès són “un laboratori” que servirà per millorar la situació en altres punts de la comarca: “Cada punt tindrà les seves complexitats i les seves solucions concretes”. Les mesures han permès reduir en més d’un 60% l’afluència de visitants i, en conseqüència, també ha baixat la quantitat d’actes incívics i la degradació de l’espai natural.

Malgrat la reducció de visitants i la funció informadora i pedagògica que han dut a terme, el cos de Guardes Rurals contractats ha hagut de posar més de 350 sancions per incompliment de les Ordenances d’Ús Públic, a les quals cal afegir les sancions imposades per Mossos d’Esquadra i Agents Rurals. La limitació de les zones d’aparcament fins a una setantena de places al llarg dels 20 quilòmetres centrals de l’àmbit, també ha estat “un encert”, segons el Consell, ja que ha permès reduir l’aforament de l’Espai Natural i ha fet incrementar la qualitat de les experiències viscudes per part dels visitants.

Segons Calderer, l’estiu ha estat molt positiu, “més encara tenint en compte la pressió desmesurada que han rebut tots els espais naturals de Catalunya com a conseqüència de la pandèmia”. El conseller veu el model de la Riera de Merlès com “la línia a seguir en el futur, intentant aplicar-hi, si s’escau, encara més millores”.

La Riera de Merles és un espai natural protegit, reserva natural parcial, zona especial de conservació (ZEC), zona especial de protecció d’ocells (ZEPA) i és part de la Xarxa natura. Els 9 ajuntaments per on transcorre la riera (6 del Berguedà) són Borredà, La Quar, Puig-reig, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Merlès, Gaià, Les Llosses i Lluçà.