La Custòdia

“El 90% de les mocions d’un ple no serveixen per res més que per omplir titulars”

“El 90% de les mocions d’un ple no serveixen per res més que per omplir titulars”

Setmana de simbolismes. Hi ha hagut una concentració als jutjats, una altra a la caserna, una baixada des de Queralt per commemorar l’1 d’Octubre, una moció per condemnar la inhabilitació de Quim Torra i un ple sense precs ni preguntes per decisió d’una oposició molesta. Una setmana que va molt bé per omplir titulars, però que, a grans trets, al Berguedà ens deixa pràcticament a la mateixa casella que fa set dies.

Dilluns al matí es va conèixer la sentència que inhabilita el president de la Generalitat, i a Berga la majoria vam recordar el procés que també va tallar les ales (o, almenys, el bolígraf) a la nostra alcaldessa. Ràpidament es va convocar una concentració als jutjats de Berga, per la mateixa tarda. S’hi esperava l’alcaldessa, però finalment hi va anar mig govern, mentre que Venturós va llegir el manifest de l’AMI davant l’Ajuntament, enmig de l’homenatge diari als presos polítics.

La concentració als jutjats… Una més. L’enèsima. Com la que es va fer dijous davant la caserna per recordar que tres anys enrere hi va haver un referèndum, on la majoria va votar que volia arribar a una fita que ara és encara més lluny que aleshores. Manifest, càntics, Els Segadors i a sopar.

Això al carrer. A l’Ajuntament, si fa no fa igual. El ple es va fer dijous, com sempre, amb la casualitat que era 1 d’octubre. L’alcaldessa va recordar quin dia era per encetar una sessió que va aprovar -sense la participació del PSC- rebutjar la inhabilitació del president del Govern. CUP, Junts per Berga i ERC van presentar una moció conjuntament. Una més que, com el 90% (com a mínim), serveix per poc més que per omplir el titular del diari. A priori, a Torra li arribarà que l’Ajuntament de Berga està en contra de la inhabilitació. Per si no s’ho podia imaginar, tractant-se de l’únic ajuntament que ha vist, en aquest segle, com un jutge deixava buida la cadira d’Alcaldia.

Però el tema de les mocions simbòliques no ve d’aquesta setmana, ni d’aquest any. Sense pensar-hi massa, em ve al cap una moció d’ERC -amb performance prèvia, la tarda abans, als peus de Casampons- que demanava canviar el nom del carrer de la caserna de la Guàrdia Civil per carrer 1 d’Octubre. Però n’hi ha a cabassos, i proposades per tots els grups. I amb el compromís de governs de tots els colors.

I si nosaltres -els periodistes- ocupéssim el temps que dediquem a informar sobre mocions, a notícies amb un impacte real sobre els berguedans, segurament tindríem una comarca de referència. Culpa nostra? Potser a vegades sí. Però el 90% (com les mocions), en absolut.

La Custòdia

Estic amb tu

Comentaris