Una protesta contra la incineradora talla la C-16 a Cercs durant hores i provoca cues importants en sentit Barcelona

Ha arribat el dia de l’anunciada protesta al mig de la C-16 contra la incineradora de Cercs. Aquest diumenge prop de 200 manifestants han tallat la carretera, just al trencant per accedir al Centre d’Empreses de Cercs, on hi ha la polèmica i coneguda xemeneia de la central tèrmica. Ho han fet des de 3/4 de 5 de la tarda fins a 2/4 de 7, i de manera intermitent: tallaven la carretera 20 minuts i obrien el pas durant 5.

Els manifestants, convocats per la Plataforma Anti-incineradora, han aprofitat les estones de tall, amb els cotxes aturats, per anar vehicle per vehicle a explicar el motiu de la protesta. El Govern ha tombat el projecte de la incineradora per incompatibilitat urbanística, però la Plataforma assegura que el projecte encara pot reprendre’s. Per evitar-ho, demanen una llei que impedeixi noves incineradores a tot el país.

mani-incineradora-c16-3

Avui, a la C-16, l’objectiu era visibilitzar el cas en una de les principals artèries de l’entramat viari català cada cap de setmana. La C-16 està acostumada a patir col·lapses importants en sentit sud, cada diumenge, i aquesta setmana la situació encara ha estat més complexa. El Servei Català de Trànsit ha arribat a comptabilitzar 8,5 quilòmetres de cua en sentit Barcelona, des del punt del tall (Cercs) fins a Guardiola de Berguedà. En sentit nord, s’ha arribat a comptar un quilòmetre de cua, però cada vegada que s’ha donat pas s’ha pogut descongestionar sense problemes.

L’alcaldessa de la Nou, Mercè Fuentes, era una de les manifestants d’aquest diumenge a a C-16. En declaracions als mitjans de comunicació presents a la carretera, Fuentes ha assegurat que “a la mínima que tinguin una escletxa tornaran a intentar de fer la incineradora”. Fuentes ha carregat contra l’alcalde de Cercs, a qui ha acusat de no pensar en la resta de pobles de la comarca: “La xemeneia la tindrem aquí i la patirem a la Nou, Fígols, Vallcebre, Saldes… Ell és a Cercs, que queda més avall, i no és conscient del mal que pot arribar a fer”.

Des de la plataforma, Sergi Gavaldà ha explicat que s’ha negociat amb els Mossos d’Esquadra poder fer un tall que permetés descongestionar el trànsit de tant en tant. Els agents de Mossos que supervisaven el tall no han hagut de posar cap denúncia, ni als manifestants ni als conductors atrapats al tall. Al principi els activistes han rebut el suport de la majoria de cotxes atrapats. Però a mesura que han anat avançant les hores, la tensió ha augmentat i hi ha hagut alguna disputa dialèctica entre un i altre bàndol.

mani-incineradora-c16-2

El principal problema viari ha estat que molts vehicles han intentat fer drecera agafant la carretera cap a Fígols des de Guardiola de Berguedà. Això ha provocat cues quilomètriques també a la carretera vella i ha impedit que al punt del tall –on la C-16 i la carretera de Sant Corneli s’uneixen- la descongestió fos fluida cada vegada que s’obria pas.