Època d’ordenances a l’Ajuntament de Berga. Dijous que ve, 22 d’octubre, hi ha previst el ple que acordi les ordenances per l’any vinent, i els grups municipals fa dies que en negocien els acords. Ara mateix no hi ha res clar.
Els serveis tècnics suggerien d’entrada una apujada per sobre de 10% al·legant que era l’única manera d’arreglar el dèficit estructural de l’Ajuntament. El govern de la CUP no ha parlat de números concrets en cap moment però sí que defensa una apujada important per arribar, com a mínim, a tenir “ingressos que permetin assumir el cost dels mitjans tècnics per actuar al barri vell”, segons ha dit el regidor d’Hisenda, Maria Miró, a l’Aquí Berguedà. Miró assegura que “calen decisions valentes per capgirar la situació de l’Ajuntament sense recorre a l’endeutament, com es feia habitualment”.
Però bona part de l’oposició no ho veu clar. El principal grup opositor, Junts per Berga, ja ha fet un comunicat marcant posició. Aposten per congelar l’IBI degut a la crisi de la Covid-19. El grup explica que era “partidari d’anar adequant els tributs de manera progressiva per ajustar els ingressos a l’increment de la despesa i, a la vegada, no perjudicar dràsticament la població”. Ara, però, amb la segona onada de la pandèmia, creuen que “el més sensat és posposar aquesta adequació”. Asseguren que ara “cal fer costat als berguedans perquè la crisi els afecti el menys possible” i “buscar fonts d’ingressos que no colpegin tan directament als berguedans”.
El comunicat de Junts per Berga ha agafat per sorpresa la resta de grups municipals. El govern diu que això no és el que havien expressat en les diferents reunions i que “no ajuda a tancar un acord”. Miró entén els motius de Junts per Berga però creu que congelar l’IBI “ajorna un problema que més tard o més d’hora haurem d’afrontar”.
En declaracions a l’Aquí Berguedà, el portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, ha replicat que el canvi de rumb és “per responsabilitat” perquè “hi ha molta gent que ha patit molt i que probablement patirà més econòmicament”. Sabata diu que “ara no és una bona opció”, tot i que reconeix que el seu grup va arribar a mostrar-se predisposat a augmentar lleugerament l’impost. De fet, Junts per Berga va enviar la seva proposta al govern fa cosa de dues setmanes però, segons Sabata, “a hores d’ara encara no se’ns ha dit res i entenem que el govern posa el focus de la negociació en una altra banda”.
Aquesta altra banda és, amb tota seguretat, ERC. El partit republicà és ara mateix qui més a prop és d’arribar a un acord amb el govern per aprovar canvis en l’IBI. Els regidors d’Esquerra acceptarien apujar una mica l’impost –no tant com el que demanava la proposta inicial- per assumir “despeses ordinàries”, i no pas per poder fer inversions. El portaveu del grup, Ramon Camps, ha assegurat a l’Aquí Berguedà que “per a les altres despeses –com les que planteja la CUP per al barri vell- caldrà buscar altres fonts de finançament”.
ERC també ha avançat que, en aquests moments, les negociacions amb la CUP van més enllà de les ordenances. També s’estan pactant temes de pressupostos per a l’any vinent. Per tant, un possible acord entre CUP i ERC podria deixar força encaminada una entesa de cara a l’aprovació del proper pressupost, que s’ha d’esclarir abans que acabi l’any.
Finalment, el PSC demana arguments i, sobretot, compromisos que es compleixin. Abel Garcia, l’únic regidor socialista a l’Ajuntament, podria ser la clau per aprovar qualsevol punt i, de fet, ara fa un any ja va ser qui va desencallar el pressupost d’aquest 2020. Però Garcia insisteix que no s’ha complert cap dels compromisos que en aquell moment va pactar amb el govern, i no vol que la situació es repeteixi.
Per això, reitera que està disposat a “parlar de tot”, però ja avança que no pactarà cap apujada de l’IBI si aquesta no va lligada a projectes concrets. “No podem dir al ciutadà que pagui més diners a l’administració, si no li demostrem que podem gestionar-los bé”, ha justificat. A més, el regidor socialista també es pregunta perquè els canvis arriben ara, si el problema s’arrossega de fa anys i, segons entén, ja es podia haver fet abans.
El govern pot pactar amb qualsevol dels grups de l’oposició per fer la majoria necessària. De tota manera, tractant-se d’un tema sensible com l’apujada d’un impost, la CUP buscava un acord unànime que, ara mateix, sembla lluny. La data límit és dijous que ve, que és quan hi ha previst el ple extraordinari. Hi ha temps, però no tant.