“L’empenta dels propietaris és del poc que se salva en una pandèmia que ho ha desemmascarat tot”

El que no et mata, et fa fort, diuen. Els bars i restaurants del Berguedà –i de tota Catalunya- han hagut d’abaixar persianes per segona vegada aquest any. Quinze dies, en principi. Però tots els propietaris tenen clavat a la memòria que així va començar la història a mitjans de març i així vam arribar a l’estiu. La pandèmia s’endurà restauradors i farà patir tota la resta. Però sobreviure és guanyar.

Aquesta Custòdia no vol ser una sessió de coaching, sinó una refrescada a la memòria. El virus fa mesos que ha obligat el petit comerç a reinventar-se fins a punts que ben pocs comerciants haurien imaginat mai. Ho van fer al març, bolcant-se en l’atenció a domicili, les comandes preparades i llançant-se per força al món digital i a les reunions telemàtiques. I, ara, els restauradors ho han tornat fer amb take away davant la impossibilitat de servir als locals.

Però, compte, l’empenta dels propietaris dins les minses possibilitats que donen les restriccions és del poc que se salva en una pandèmia que ho ha desemmascarat tot. Fa just una setmana, preguntat pels mitjans, el president de la unió de botiguers de Berga ho va deixar clar en roda de premsa:  “Les administracions no han aturat el primer cop econòmic que hem rebut”. Les ajudes arriben, però ho fan tard. Els botiguers les agraeixen, però les haurien agraït encara més si haguessin arribat abans. I aquí, la responsabilitat té tots els colors polítics.

Però és que la pandèmia també ens ha desemmascarat com a societat. Hem recaigut. Tornem a caminar enrere. Anàvem endavant (o això crèiem) i tornem enrere perquè hem volgut córrer. És cert que ens hi ha empès l’autoritat, però nosaltres hi hem caigut de quatre grapes. Aquesta setmana s’han detectat 58 casos més de coronavirus al Berguedà. Són menys que la setmana passada, però hi ha una dada d’aquelles letals: la mitjana d’edat dels nous casos s’ha enfilat per primera setmana des de la primavera per sobre dels 50. Aquesta segona onada pandèmica va començar focalitzant-se en el jovent i ara, poc a poc, va arribant de nou als més vulnerables: la gent gran.

Les restriccions han portat de tot: sobretot desgràcies, però també espurnes d’esperança. Comencem per les desgràcies: aquest divendres s’ha conegut que Horrorland no podrà obrir aquesta tardor. Ho tenien tot a punt i havien venut 6.000 entrades per només sis dies d’obertura. S’havien adaptat al màxim a l’escenari Covid, però les últimes restriccions els han tallat les ales per complet. Després del gerro d’aigua freda de Patum, la pitjor batzegada que podia rebre la comarca en un sol any.

La part positiva és que, de moment, el que no poden tombar les restriccions és la cultura. O, almenys, una part d’ella. A Gironella han presentat una tardor cultural que portarà l’esperat concert d’Obeses al pavelló, però que també acostarà a la Perla del Llobregat The Incredible Box, Paula Valls i la no-menys esperada posada en escena d’El Silenci dels Telers, una obra de teatre KM0 sobre la dona a les colònies industrials. També enceten un festival de poesia que acabarà amb un gran concert de Roger Mas. Mentre hi hagi cultura, serà possible sortir de casa. I serà possible fer-ho amb seguretat.