L’Ajuntament de Berga aprovarà una increment de l’IBI d’un 10,8% de cara al 2021

Hi ha majoria absoluta per aprovar un increment de l’IBI d’un 10,8% a Berga de cara al 2021. La CUP i ERC votaran a favor de la proposta, que suposa passar d’un impost del 0,65% al 0,72% i que permetrà al consistori rebre un 8,83% més d’ingressos a finals d’any provinents del cobrament de l’IBI: es passa dels 4,4 milions que es recapten actualment a gairebé 4,8.

Ho ha explicat aquest migdia en roda de premsa el regidor d’Hisenda, Marià Miró. L’IBI es modifica en quatre apartats, i això fa que l’increment d’un 10,8% de l’impost no coincideixi amb el percentatge d’ingressos que el govern espera haver rebut de més a finals d’any.

A banda de l’increment del 10,8%, també s’aprovarà suprimir la bonificació de l’impost per a famílies monoparentals, una mesura que ve dictada per la normativa estatal i que l’Ajuntament no pot fer res més que passar-la per ple i donar-hi compliment. L’Ajuntament també aplicarà un recàrrec del 50% als propietaris dels habitatges buits, amb la idea d’afavorir que aquests pisos es treguin a lloguer i s’augmenti el parc d’habitatges de la ciutat.

I, finalment, la quarta modificació té a veure amb la bonificació per a immobles que instal·lin sistemes d’aprofitament tèrmic de l’energia provinent del sol: s’apuja la bonificació del 20 al 50% amb la idea d’incentivar que la pràctica es faci cada vegada en més habitatges.

El punt més polèmic: l’apujada del 10,8%

El regidor d’Hisenda ha reiterat que, des d’un primer moment, va intentar que l’acord per a l’increment de l’IBI fos unànime, però -per sorpresa del govern- part de l’oposició se’n va desmarcar després d’unes negociacions on “hi havia hagut un ampli consens”. Això va passar dijous passat i, des d’aleshores, el govern ha centrat les seves negociacions amb ERC, amb qui també pactarà el pressupost de l’any vinent i l’entrada a govern dels republicans, que s’està cuinant i es preveu anunciar en les properes hores, abans del ple d’aquest dijous al vespre.

Miró ha recalcat que “no ens agrada haver de pujar l’impost”, però “és una necessitat que tenim per poder afrontar les despeses ordinàries que tenim”. L’IBI no es modifica des de fa sis anys, i això ha fet que hagi quedat molt des actualitzat. La idea és fer aquesta apujada important ara, però no fer-ne cap més en els propers anys, ja que de cara al futur s’estan explorant altres vies per aconseguir més ingressos o reduir les despeses. En aquest aspecte, pren cada vegada més força un refinançament del deute, que implicaria tenir menys despesa cada any però haver de pagar els diners que es deuen fins més enllà del 2025.