El govern de Berga estudia refinançar la liquidació del deute fins més enllà del 2025

El govern de la CUP a l’Ajuntament de Berga ha reconegut que està negociant amb dos bancs un refinançament de part del deute que té actualment (uns 8,2 milions a finals del 2019). Així ho ha assegurat en roda de premsa el regidor d’Hisenda, Marià Miró, que ho veu com “una alternativa” per no haver de tornar a apujar impostos i aconseguir diners per altres vies per poder invertir en la ciutat.

Dels 8,2 milions de deute actuals, n’hi ha 4,7 que són per crèdits ICO que en el seu moment es van demanar per assumir la renovació de l’enllumenat o pel teatre municipal, entre d’altres accions. Aquests gairebé 5 milions són els que el govern vol refinançar. Ara mateix té una carència fins al 2021, de manera que fins aleshores no ha de pagar res, però el 2022 i el 2023 ho ha de liquidar tot. La idea del govern és refinançar aquesta part del deute i, amb tota probabilitat, això es traduirà en haver de retornar els diners fins més enllà del 2025, tal com ha reconegut el propi regidor d’Hisenda.

De la part restant del deute, 3,5 milions, són diferents préstecs que s’acabaran de pagar al llarg d’aquests anys. Això sí, els darrers rebuts que ara hi ha prevists són per al 2025. Per tant, el refinançament del retorn dels crèdits ICO implicarà que el termini per fer net del tot s’endarrerirà uns anys més.

El regidor d’Hisenda defensa que és el que cal fer ara: “La ciutat no pot estar 8 anys pagant els dos milions d’euros en retorn de deutes que ara mateix hem d’assumir”. La posició es totalment diferent a la del seu predecessor, Francesc Ribera, que va defensar durant tot el mandat passat que el que calia prioritzar és la liquidació de tot el deute per, després, pensar en invertir en la ciutat.

Miró ha reivindicat “la gran feina de contenció de les despeses durant tot el mandat passat”, però ha insistit que ara cal una altra cosa: “Les ganes d’eixugar el deute hi seran, però les inversions a la ciutat també calen”. Aquesta doble teoria ja s’ha debatut en el si de l’assemblea de la CUP, que -segons ha explicat Miró- ha acabat donant el vistiplau a renegociar els terminis de retorn del deute.

X