Els esperats ajuts comarcals per reactivar l’economia seran en forma de xecs-regal

Trobada d'alcaldes i alcaldesses, a principis de mandat, a Capolat. M.C. / ARXIU

Ja hi ha fórmula per llançar els esperats ajuts comarcals per a la reactivació econòmica. Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, el Consell Comarcal plantejarà als alcaldes, la setmana vinent, que aportin diners a una línia d’ajuts que es traduirà en xecs-regal adreçats a les famílies per tal que els utilitzin als establiments de la comarca.

La gran incògnita ara mateix és saber de quants diners serà la línia d’ajuts, ja que només hi ha confirmats els 50.000 euros que hi posa el Consell i els 50.000 més que hi posa l’Ajuntament de Berga. En declaracions a l’Aquí Berguedà, el president del Consell Comarcal, Josep Lara, ha avançat que ja hi ha ajuntaments que han mostrat predisposició a aportar quantitats importants. Lara diu que pronosticar una quantitat “fa de mal dir” però confia arribar sense problemes als 300 o 400.000 euros.

La fórmula dels xecs-regal s’està acabant de cuinar però és el resultat d’una sèrie de reunions amb l’anomenada ‘taula per a la reactivació econòmica’, formada pels portaveus dels grups comarcals i representants del teixit econòmic. Es va fer una reunió a mig estiu on hi havia dues propostes sobre la taula: vals o xecs perquè les famílies gastessin als establiments o ajuts directes a les empreses i autònoms de la comarca. Ja aleshores, la majoria de representants del teixit econòmic van defensar la primera opció.

Tot i això, la taula no s’ha reunit més fins aquesta setmana, i amb el mateix dilema sobre la taula. Finalment, el reclam de la majoria del teixit econòmic s’ha fet valer i ha convençut els representants polítics. “Sembla que l’estiu ha parat el cop, però aquesta nova aturada d’alguns establiments està colpejant molt alguns establiments”, ha dit Lara. El president comarcal confia que la línia d’ajuts es pugui llançar de cara a la campanya de Nadal, però això dependrà de la celeritat dels ajuntaments a decidir si hi participen i amb quines quantitats.

Ara mateix l’únic ajuntament que ha fet públic que s’hi suma és el de Berga

L’Ajuntament de Berga és l’únic que s’ha sumat a la convocatòria des d’un primer moment. De fet era una de les peticions que va fer el Consell en el moment d’anunciar la idea: l’ens comarcal hi posava 50.000 euros, esperant que el principal ajuntament de la comarca fes el mateix, i així crear “un punt de partida”. Així va ser i, des d’aleshores, l’Ajuntament ha mantingut aquests 50.000 euros aparcats.

També en declaracions a l’Aquí Berguedà, la regidora de Promoció Econòmica de Berga, Roser Rifà, ha explicat que la capital ha fet dues peticions fonamentals. La primera és que la fórmula definitiva “busqui maximitzar l’impacte dels diners públics que s’hi inverteixen”. Això, ha exemplificat Rifà, podria traduir-se en xecs que cobreixin una part del cost del producte, però que estableixin un preu mínim de compra.

L’altra petició de l’Ajuntament de Berga va ser que els ajuts puguin anar més enllà de la campanya de Nadal. Rifà apunta que la pandèmia és “del tot imprevisible” i podria ser que els ajuts es llancessin en un moment en què hi hagi algun sector tancat a causa de les restriccions. Per això, Berga considera “indispensable” que els ajuts vagin més enllà de la campanya de Nadal i que tots els sectors se’n puguin beneficiar, quan la normativa els permeti obrir. Això sí, la durada dels ajuts dependrà de la quantitat de diners dels quals es disposi.

Les opinions del teixit econòmic

El teixit econòmic ha format part d’aquesta taula per a la reactivació que ha ideat els ajuts. L’Aquí Berguedà ha parlat amb alguns dels seus representants per copsar-ne els punts de vista. Un d’ells és el president de la patronal d’empresaris (ACEB), Josep Maria Serarols, que ha celebrat la fórmula definitiva, ja que és “una manera que ja vam posar sobre la taula a l’estiu”. Tot i la demora del llançament dels ajuts, Serarols ho veu en positiu: “Que arribin quan sigui, però que arribin”. El president dels empresaris, això sí, també veu amb preocupació la incògnita de saber quants diners hi haurà a la bossa.

Des de la unió de botiguers de Berga, Xavi Orcajo matisa que “no és el que havíem posat a la carta als reis”, però “és la millor opció ara mateix”. Orcajo defensa que l’opció dels ajuts directes hauria fracassat perquè “ni la Generalitat té capacitat per invertir els diners que es necessiten per ajudar de debò a les empreses a pagar deutes”.

El president de Bergacomercial defensa que la fórmula dels xecs-regal farà que “aquests diners acabaran rodant”. Això sí, Orcajo recalca que “tot depèn de la voluntat dels alcaldes i alcaldesses”. I afegeix que “si es creu en la comarca com a tal, faran el que el teixit econòmic els està demanant que necessita”.

Finalment, des d’Hostaleria i Turisme (HiT), Jordi Badia es desmarca de la visió del president de l’ACEB i Bergacomercial. Badia reivindica que el que necessita el seu sector -i més després del tancament que ha patit darrerament la restauració- són “ajuts directes que ajudin a pagar el que necessitem per omplir la nevera”. Badia planteja donar ajuts a aquells restauradors que justifiquin compres als productors locals. “D’aquesta manera, també se’n beneficiarà el sector agraoalimentari”, defensa.

De moment, però, sembla que la fórmula anirà cap a una altra banda. Badia defensa que “aquest client [el dels xecs-regal] a nosaltres no ens ve”, tot i que el president comarcal, Josep Lara, confia que “si una persona té un xec amb 20 euros de regal, el podrà anar a gastar allà on vulgui, sigui un restaurant o sigui un comerç”. Ara bé, l’última paraula per acabar de cuinar la fórmula la tindran els alcaldes i alcaldesses, la setmana vinent.

X