Setmana de donar la cara i parar el clatell

Impostos. El tema de la setmana. I era difícil, tenint en compte que ha saltat una de les bombes del mandat: la CUP i ERC estan d’acord en governar junts fins el 2023 a Berga. I sí, ha acabat quedant en un segon pla (tot i que ara mateix és poc més que una encaixada de mans i s’haurà d’anar polint en els propers mesos).

El tema estrella han estat les ordenances. Perquè l’Ajuntament de Berga ha aprovat apujar l’IBI un 10,8% i perquè, hores més tard, el Consell Comarcal ha anunciat que planteja incrementar el rebut de les escombraries un 6%. El govern de Berga diu que apuja l’IBI perquè s’havia d’haver fet fa temps i perquè no té diners per pagar les despeses ordinàries. El govern comarcal apuja el rebut d’escombraries perquè també fa massa anys que no el toca i perquè el porta a porta fa estalviar despesa d’abocador però també és car.

I tot plegat ha estat curiós de veure des de fora. La CUP i ERC van rebre clatellades a manta dimecres i dijous, i a Junts per Catalunya i el PSC els ha tocat el rebre aquest divendres. El ‘jo sí, però tu també’, el ‘jo ho faig, però tu més’ i, en definitiva, la clarificació de dos fronts. Perquè el ja visible pacte entre la CUP i ERC no fa res més que accentuar que a les dues principals administracions de la comarca hi ha escenaris molt diferents, però bàndols molt similars. I al final, tots dos apujaran rebuts que graten directament les butxaques de qui els vota. I tots dos estan convençuts que ho han de fer. I tots dos s’obliden dels ossos de casa, quan els toca mirar els de fora des de l’oposició.

I, una setmana més, el que ha posat la política al lloc on ha de ser ha estat la salut. Ara sí, tornem a llegir notícies calcades a les del març i l’abril. L’hospital ja té 16 ingressats per Covid i ha pres mesures per evitar contagis, com ara la limitació -per segona vegada aquest any- de les visites. Això sí, els familiars podran acomiadar-se dels pacients que s’estiguin morint. Hi tornem, sí, però hem après coses respecte aquella primavera negra.

En l’àmbit de les residències, també tornen els fantasmes. La Sant Bernabé ha detectat sis positius i està pendent de les proves que dibuixaran com d’afectat està tot el centre. És una de les que, a la primavera, se’n va salvar. Però, com a l’hospital, hi ha punts per a l’esperança. D’entrada, fa mig any, les proves a tots els residents de Les Germanetes van tardar més d’un mes a fer-se, des de l’esclat de la pandèmia. Aquesta vegada s’ha afinat tot en menys d’una setmana. I, a banda, els protocols estan molt més clars que aleshores.

Això sí, per molt que tot estigui clar dins els hospitals i les residències, cal que el que passa fora vagi en sintonia. I això sí que és difícil de controlar. No fa gaires dies ja vam explicar que la segona onada havia començat entre els joves i, poc a poc, arribava a la gent gran. Ja hi és. I, aquesta setmana, un nou mort a l’hospital. I ja en van 142.

Un dels principals maldecaps al carrer són les botellades. I qui ha saltat aquesta setmana per demanar que s’hi posi remei és el teixit econòmic. Els restaurants ja tenen les persianes avall, i els empresaris i els botiguers temen que el seu destí passi pel mateix camí. Tenen claríssim que ells poden seguir treballant respectant les mesures, però volen que, a fora, tothom vetlli perquè passi el mateix.

Si això passa, ells podran continuar venent. Però, encara i així, necessitaran ajuda per sortir d’un 2020 per oblidar. De moment, no tot són males notícies: es desencallen els ajuts comarcals per reactivar l’economia. Sortiran, si tot va bé, de cara a la campanya de Nadal en forma de xecs-regal perquè les famílies gastin en els comerços i productors de proximitat. Però tot depèn dels ajuntaments, que són els que hi han de posar diners, si hi creuen. La setmana que ve, Consell d’Alcaldes per veure si hi ha nous motius per creure que el Berguedà va a la una.

X