El Consell Comarcal proposa als alcaldes una línia d’ajuts a empreses i autònoms a partir d’aportacions dels ajuntaments

El Consell Comarcal del Berguedà ha presentat aquesta tarda als alcaldes de la zona la idea de treure una línia d’ajuts per a pimes i autònoms de la comarca a partir d’aportacions del Consell i de cada ajuntament. El president del Consell i alcalde de Guardiola, Josep Lara, ha explicat a la reunió telemàtica que l’objectiu és “donar suport als municipis petits que en molts casos no tenen la capacitat tècnica i econòmica per llançar aquests ajuts i, a la vegada, treure una nova línia d’ajuts que beneficiï a tota la comarca”.

La proposta és encara molt embrionària, però els alcaldes han acordat encarregar-ne la redacció a l’equip tècnic del Consell per tal que, d’aquí unes setmanes, amb la proposta ferma sobre la taula, els ajuntaments decideixin si adherir-si o no. La idea inicial és que els municipis que vulguin hi destinin un 20% del seu romanent anual. Segons ha avançat Lara, el Consell està disposat a posar-hi 50.000 euros.

Reflexions municipals

La proposta ha derivat en un vendaval de reflexions per part de diferents alcaldes. Des de Gironella, David Font ha recordat que el municipi ja està tirant endavant una línia d’ajuts consensuada amb l’oposició i el teixit empresarial local. En aquest cas, ha avançat l’alcalde gironellenc, “nosaltres col·laborarem en la línia sempre entenent que servirà per un impuls comarcal i per donar un cop de mà als municipis petits”. Amb tot, Font ha deixat clar que, atès que ells ja han destinat 100.000 euros a la línia d’ajut al teixit municipal, “l’aportació no podrà ser gaire quantiosa”.

Des de Puig-reig, Josep Maria Altarriba ha assegurat que “en aquests moments se’ns fa difícil saber quina quantitat hi podrem destinar”. Altarriba ha posat d’exemple que aquest maig Puig-reig no celebrarà la Festa Major i això suposarà un estalvi important de diners, però en canvi també hi ha hagut davallades d’ingressos importants, propiciades per exemple per mesures com deixar de cobrar les taxes de l’escola bressol i l’escola de música. “Ho veig complex”, ha conclòs. A banda, l’alcalde de Puig-reig considera que “necessitem suport econòmic del Consell Comarcal, però sobretot assessorament tècnic”. En la mateixa línia s’ha pronunciat l’alcalde de Saldes, Moisès Masanas, que ha expressat els seus dubtes sobre l’agilitat jurídica que tindria la tramitació de la línia d’ajuts.

Una altra de les intervencions ha estat de Patrocini Canal, l’alcaldessa d’Avià. En aquest cas, Canal ha explicat que, després de consensuar-ho amb el secretari municipal, han acordat destinar 40.000 euros a la proposta del Consell. “Vam agafar el romanent que teníem del 2019 i vam afegir-hi una part de l’estalvi que tindrem amb la Festa Major per arribar fins als 40.000 euros”, ha dit. I ha afegit que “som optimistes, i crec que ho hem de ser tots, perquè les administracions supramunicipals ens han promès partides per fer front a imprevists i crec que hi hem de creure”.

I finalment, una altra de les intervencions ha estat de l’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, que ha posat sobre la taula la idea de “complementar una primera fase d’ajuts indiscriminats per a la liquiditat de les empreses i famílies amb una segona fase d’ajuts amb més requisits que empenyin les empreses a reconvertir-se i a avançar cap a les realitats del futur”.

El Consell calcula que la majoria de les 1.300 empreses del Berguedà tenen menys de 5 treballadors. Per això la primera proposta del Consell planteja ajuts adreçats a empreses amb seu fiscal i activitat al Berguedà, amb menys de 10 treballadors abans de l’inici de la crisi i amb un volum anual de negoci inferior a 1 milió d’euros.

Un màxim de 1.000 euros per beneficiari

A banda, també hi ha més de 3.400 autònoms a la comarca. Per poder beneficiar-se de l’ajut, els autònoms han d’acreditar que no disposen de fons alternatius d’ingressos, que persones físiques autònomes i no són treballadors d’algun tipus de societat i que estaven donats d’alta els últims tres mesos del 2019 i en el moment de presentar la sol·licitud.

Pel que fa als ajuts, la proposta recull que serien d’un mínim de 500 euros i d’un màxim de 1.000 per a cada beneficiari. De moment, però, tot això només és una idea i en les properes setmanes tirarà endavant o no, en funció de l’acollida que tingui per part dels ajuntaments. Això sí, hi ha un denominador comú que s’ha fet notar entre tots els alcaldes: cal agilitat.

X