Gironella apuja 5 cèntims el metre cúbic d’aigua a canvi d’invertir 6,5 milions en el servei els propers 15 anys

El ple de l’Ajuntament de Gironella va aprovar aquest dimarts una inversió de 6,5 milions d’euros en els propers 15 anys per renovar completament la xarxa d’aigua. Per poder fer la inversió, també es va aprovar un augment de 5 cèntims per metre cúbic i tram de consum. “Això suposarà un increment de 0,75 cèntims al trimestre per al 60% dels ciutadans”, explica l’alcalde, David Font, i permetrà que l’any 2021 l’Ajuntament pugui invertir uns 360.000 euros a la xarxa d’aigua.

L’alcalde creu que “és una necessitat” que el servei d’abastiment d’aigua sigui aprovisionat per l’Ajuntament per “poder preservar que sigui un servei públic i de qualitat“. A la vegada també referma el compromís de “seguir amb la dinàmica d’inversions en aquest servei”.

Ordenances per al 2021

L’increment de l’aigua és només una de les modificacions d’ordenances per al proper any. N’hi ha dues més. La primera té a veure amb la taxa d’ús dels equipaments municipals, que passa de 20€ a 22€ per a privats. També s’ha aprovat una taxa de 150€ per a la celebració de casaments civils a l’Espai Santa Eulàlia (l’església vella), i la creació d’una nova taxa de 40€ per grup pel nou ‘escape room’, ubicat a la Torre de l’Amo, i de 20€ per grups escolars.

L’altra modificació afecta a la taxa de residus domèstics. El ple municipal es va limitar a donar compliment a l’acord que va prendre el Consell Comarcal d’apujar el rebut. Amb tot, l’alcalde va matisar que, tot i l’augment de la taxa, si els ciutadans utilitzen un sol cop la deixalleria mòbil l’augment queda neutralitzat gràcies a les bonificacions impulsades a nivell municipal.

Ajuts al comerç i la restauració per a la taxa d’escombraries

També per fer front a la situació actual que viu el comerç i la restauració del municipi, s’ha aprovat una nova línia de subvencions directes al teixit comercial del municipi. L’objectiu és poder subvencionar una part de la taxa de recollida d’escombraries als establiments que es van veure obligats a tancar arran de la Covid-19. Aquest ajut cobrirà entre el 17% i el 25% de la taxa que ja han liquidat.

Les ordenances van ser aprovades amb els vots favorables de l’equip de govern, mentre que el Pla Director de l’Aigua que compromet la inversió de 6,5 milions va guanyar-se l’oposició i va ser d’acord unànime.

Conveni perquè els Mossos puguin sancionar dins de Gironella

Un altre dels punts de l’ordre del dia va ser l’aprovació del conveni de col·laboració amb el Servei Català de Trànsit perquè els Mossos d’Esquadra puguin sancionar infraccions al municipi de Gironella.  Aquest conveni està actiu des del 2008 i s’ha de renovar cada 4 anys. Va ser aprovat per unanimitat.