El Consell proposa un augment de la taxa d’escombraries domèstiques de 113,90 euros a 121

El Consell Comarcal del Berguedà planteja apujar la taxa de recollida d’escombraries domèstica un 6% de cara al 2021. En concret, proposa incrementar els 113,90 euros anuals que es paguen actualment fins a 121, el que suposa un augment de dos cèntims diaris. Els consellers ho han de debatre al ple de dimecres que ve, 28 d’octubre.

En un comunicat, el Consell justifica que el sistema porta a porta és deficitari i cal actualitzar la taxa després de sis anys sense tocar-la. A banda, expliquen que un anàlisi de l’empresa Spora afirma que, sense el porta a porta, el balanç econòmic seria “similar o molt pitjor en un escenari futur”. A efectes pràctics, però, la idea és que el ciutadà acabi pagant més cada any i, de moment, queda en un racó la famosa promesa d’abans de la implantació: fer pagar més a qui no recicli. De moment, si s’aprova al ple de la setmana que ve i els municipis ho ratifiquen, tothom haurà de pagar una mica més a partir de l’any vinent.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, el conseller comarcal de Residus, Vicenç Linares, ha matisat que s’està estudiant la manera de bonificar o penalitzar aquells usuaris que reciclin millor o pitjor. De moment, tenen en ment una prova pilot en un municipi (encara per decidir quin serà) i que molt probablement es farà aquest proper 2021. La prova ha de servir per afinar els mecanismes que detecten com recicla cada usuari i, per ser just, en les bonificacions o les penalitzacions. Linares ha detallat que una de les possibles mesures podria ser la gratuïtat de les bosses del porta a porta per a aquells usuaris que ho facin millor. Una altra idea són millores municipals per als pobles més excelsos en la recollida selectiva.

Actualment, el cànon de l’abocador és de 47,1 €/tona però anirà creixent fins a situar-se als 71,60 €/tona, el 2024. “Per arribar als objectius europeus, ens apugen el preu d’entrada de residus a l’abocador i, per això, és importantíssim que anem reduint les tones que hi entren, com ho estem fent”, ha dit el conseller Linares. Per tant, sí que és més costós el sistema de recollida porta a porta que l’antic sistema de contenidors, però també fa que el Berguedà s’estalviï molts diners en el cànon de l’abocador. A més, defensa el Consell, també s’obté un retorn econòmic per les tones recollides selectivament. Per tant, si s’hagués continuat amb el sistema antic dels contenidors a la via pública el dèficit, a llarg termini, encara seria pitjor.

El Consell disposa de recursos destinats al tancament de l’abocador. Aquest romanent de tresoreria, finalment, segons els informes tècnics que es disposa, no serà necessari aplicar-lo totalment. Per tant, aquests diners estalviats que havien de servir per fer front al tancament de l’abocador es poden destinar, en bona part, a absorbir el dèficit generat pel servei de recollida de residus. El Consell ja ha fet la petició a l’Agència de Residus de Catalunya perquè financiï totalment el tancament de l’abocador comarcal quan aquest arribi al final de la seva capacitat, de la mateixa manera que l’ACR ha fet sempre en altres territoris.

Des del Consell, s’espera que l’augment de la recaptació en padrons i el futur concurs dels contractes de recollida de tota la comarca que s’haurien de treure els proper mesos, permetin equilibrar el balanç econòmic.

Al ple de dimecres que ve, també s’exposarà la voluntat d’aprovar una subvenció adreçada a bonificar la taxa de recollida comercial pels dies en què tots els autònoms o empreses, amb seu i activitat al Berguedà, s’hagin vist obligatòriament afectats per l’estat d’alarma o bé per les darreres mesures que afecten a restaurants i bars.

X