La ratafia es consagra a Berga i els campions del concurs, també

Noves propostes, mateixos campions. La pandèmia no ha tallat les ales al concurs de ratafia de Berga, que, no només s’ha pogut fer amb relativa normalitat, sinó que ha vist créixer la participació de 36 a 42 propostes. El certamen es va celebrar dissabte i el jurat, tal com és habitual va seleccionar durant el matí les propostes que passaven a la fase final. En va triar 11.

A la tarda, el Casal Panxo, principal organitzador de l’esdeveniment, va aliar-se amb els Castellers de Berga per oferir un tast de ratafies comercials al Cine Catalunya, mentre els tres membres del jurat decidien a l’escenari quines eren les millors ratafies de l’edició. Després d’hores d’anàlisi, el jurat va dictar el veredicte i va sonar la màgia: ‘A tumba abierta’, la mateixa ratafia que fa un any va guanyar el concurs, va revalidar el títol. L’han fet el Toni Malé, l’Ivan Sànchez, l’Albert Vilardaga, el Pau Colomer i l’Abel Rodríguez, i asseguren que no és cap varietat de la de l’any passat. És exactament la mateixa i ha tornat a posar-se el jurat a la butxaca.

La segona posició va ser per a Jaume Prim, de Porqueres, mentre que la tercera posició se la va endur Meritxell Mas, de Berga. A banda, el jurat va decidir donar una menció a una altra de les ratafies que va passar a la fase final. Era la de Susanna Rotllant, de la Pobla de Lillet.

La mitja hora prèvia a la lectura del veredicte, la Televisió del Berguedà va fer un programa en directe des del Cine Catalunya on va repassar alguns dels productors del Berguedà que fan possible l’auge de la cultura ratafiaire. La iniciativa també va servir perquè donar veu als presidents del Casal Panxo i els Castellers de Berga, que van explicar les dificultats que tenen per assumir els lloguers dels seus respectius locals, en un any en què les restriccions els han lligat de mans i peus i han impedit tirar endavant bona part de les iniciatives que els serveixen per fer coixí i sobreviure cada any.

X