Berga veta una campanya d’Amazon als centres educatius de titularitat municipal

Ni l’escola bressol Flor de Neu ni l’Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) s’adheriran a la campanya ‘Un clic per a l’escola’, impulsada per Amazon amb l’objectiu que les famílies comprin a través de la plataforma a canvi d’un crèdit virtual que acumularà el centre educatiu per a futures compres. El ple de l’Ajuntament de Berga s’ha oposat per unanimitat a la campanya i ha aprovat una moció presentada i exposada per la unió de botiguers de la ciutat, Bergacomercial.

La moció ha consensuat que l’Ajuntament eviti que les dues escoles de titularitat municipal (l’escola bressol Flor de Neu i l’escola de música) se sumin a la campanya. També ha acordat el veto d’aquests dos centres a la compra de productes de plataformes com Amazon, ja que entenen que “destrueixen el teixit econòmic local”. Bergacomercial també ha demanat a través de la moció una campanya de conscienciació a les escoles sobre els valors que transmet el comerç local, així com també un comunicat públic expressant un reconeixement públic a favor del comerç de proximitat. Per acabar, la moció també requeria que l’Ajuntament faci arribar a la conselleria d’Educació la demanda que s’ha aprovat amb l’objectiu que segueixi el mateix camí en els centres públics que en depenen.

L’encarregat de llegir la moció ha estat el president de la unió de botiguers, Xavi Orcajo, que ha recordat l’aspecte de la ciutat quan la pandèmia va obligar a abaixar persianes: “Sense el comerç i la restauració, la vida ha desaparegut dels carrers. Com serien les nostres ciutats sense el moviment que hi aporten les botigues?”. Orcajo també ha recordat que el petit comerç engloba uns 375.000 llocs de treball a tot el país i més de 100.000 establiments.

La part final de la moció reivindica que la unió de botiguers no s’oposa a la idea dels marketplaces com a model comercial. De fet, consideren que “és i serà una gran eina de visualització pel nostre sector i que, fins i tot, pot ser la salvació del comerç tradicional”. En aquest sentit, Bergacomercial admet tenir “la obligació de posar-nos al dia”, però demana ajuda als ajuntaments i al Consell Comarcal per fer-ho possible i que “no ens deixem atropellar pels grans operadors que trenquen les regles del joc i que, al nostre entendre, realitzen males pràctiques”.

X