Els Pastorets de Berga surten al carrer: hi haurà 9 escenes al barri vell amb final apoteòsic al teatre

Aquest Nadal també hi haurà Pastorets a Berga, tot i que no serà al teatre (si més no, fins la darrera escena). La Farsa ha reinventat l’espectacle que cada Nadal aplega centenars de persones al Teatre Municipal, i l’ha convertit en un recorregut pel barri vell de Berga, amb 9 escenes diferents i unes 90 persones mobilitzades entre actors, guies i personal de suport.

Des de l’agrupació teatral, Marc Marginet ha explicat a l’Aquí Berguedà que la idea de fer les funcions al teatre es va descartar a l’octubre, ja que suposava mobilitzar 150 persones per a cada espectacle. Alguns Pastorets de Catalunya optaran per fer una versió reduïda, d’unes 20 persones, però la Farsa també ho va descartar amb la idea de “prioritzar que el màxim de gent hi pogués participar”.

El resultat final serà un itinerari pel barri vell de Berga, amb inici a la plaça de Sant Pere i final sobre l’escenari del Teatre Municipal. “Són escenes d’entre dos i cinc minuts”, ha detallat Marginet. Els espectadors en podran gaudir en grups de 15 persones que sortiran des de la plaça de Sant Pere cada 15 minuts. El recorregut anirà cap a la plaça Maragall, pujarà cap a la Torre de les Hores i acabarà al teatre.

Any de proves entre l’elenc

La Farsa també ha aprofitat aquest any atípic de Pastorets per fer proves entre el seu elenc d’actors. En aquest aspecte, ha explicat Marginet, l’agrupació ha decidit que “gairebé tothom faci un paper que no ha fet mai a la seva vida”. Per exemple, el Satan l’interpretaran quatre persones -dos nois i dues noies- que no s’han posat mai a la pell del dolent de la funció.

A banda, la direcció de la representació ha treballat per mantenir el text original dels Pastorets en la mesura del possible. S’ha retallat i adaptat a les condicions extraordinàries, però els espectadors més fidels podran identificar a ple carrer diàlegs de la funció que cada any omple el teatre.

‘Sold out’ fugaç

L’agrupació teatral ja ha venut totes les reserves disponibles. Les funcions itinerants seran el cap de setmana del 26 i 27 de desembre. Se’n faran 10 cada dia i, per tant, el nombre màxim d’espectadors era 300 (150 cada dia). La Farsa ha tret les reserves aquest divendres al matí i a mitja tarda ja les havia exhaurit.

Durant la representació no es tallarà cap carrer, però sí que s’ha intentat que les escenes passin en “raconets” de la ciutat, de manera que quedarà molt recollit i pensat perquè les persones que siguin a la falsa platea a l’aire lliure en gaudeixin com ningú. Cada escena tindrà menys d’una desena d’actors que ja fa setmanes que assagen convertits en grups bombolla. Primer ho feien telemàticament i, ara, amb les restriccions un punt més permissives, han començat a fer-ho respectant les mesures als llocs on el 26 o 27 de desembre actuaran.

Cada grup de 15 espectadors anirà acompanyat per un guia de la Farsa, que els guiarà pel barri vell durant tota la representació. La funció durarà al voltant  d’una hora i clourà a l’escenari del Teatre Municipal, on, si les condicions ho haguessin permès, aquest any -un cop més- hi hagués hagut la faràndula en acció.

X