La CUP es rebaixa el sou un 6% per pagar el de Ramon Camps, que entra a governar a Berga amb un 33% de dedicació

Aquesta setmana es culmina l’entrada d’Esquerra al govern de Berga. Ramon Camps i Dolors Tous passaran a formar part de l’executiu, però només Camps cobrarà diners de les arques municipals per fer-ho. Tous ha renunciat a la retribució, però assumirà la seva cartera, tot i que encara no ha transcendit quina serà, com tampoc la de Camps.

Segons ha pogut confirmar l’Aquí Berguedà, els regidors de la CUP es rebaixaran el sou un 6% per pagar la retribució de Ramon Camps, que entrarà al govern amb una dedicació del 33%, la mateixa que, per exemple, té el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra. Amb aquest moviment, la CUP defensa que compleix el compromís que es va marcar en el moment del pre-acord per governar amb Esquerra: que l’entrada dels republicans al govern no suposés una major despesa en els sous dels polítics que governen a l’Ajuntament.

La modificació del cartipàs entrarà, per urgència, al ple ordinari d’aquest dijous, tal com ha confirmat a l’Aquí Berguedà l’alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós. En les properes hores, la CUP i ERC tenen previst comunicar la fórmula del pacte, és a dir, quines carteres assumeixen Camps i Tous i a quines renuncien els actuals regidors de la CUP.

L’oposició deixa de cobrar per assistir als plens

Un altre dels aspectes que s’aprovarà al ple de dijous -ja amb un govern amb majoria- és l’eliminació de les retribucions cap a l’oposició per assistència al ple. Venturós ha matisat que, fins el 2019, els regidors de l’oposició no cobraven per assistir als plens, però va ser a l’inici d’aquest mandat quan la CUP va haver-ho d’acceptar perquè així ho va reclamar una oposició que aleshores tenia majoria.

Ara, amb ERC també al govern, l’executiu eliminarà les retribucions. D’entrada, els diners havien d’anar a parar a les arques municipals perquè el govern els gestionés com cregués oportú. Ara bé, la pròpia alcaldessa ha deixat la porta oberta a negociar amb l’oposició on van a parar els diners que ara deixaran de rebre els regidors que no governen. I ja hi ha una proposta sobre la taula.

Junts per Berga vol que vagin a les entitats del tercer sector

Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, Junts per Berga ha acceptat renunciar al 100%, sempre que aquests diners es destinin a les entitats del tercer sector. En aquest sentit, el principal grup de l’oposició ha retret a la CUP que “de la seva rebaixa no hagi destinat ni un euro a la ciutat, només a assegurar la comoditat per governar amb majoria”.

També des de Junts per Berga, el portaveu, Ferran Aymerich, ha lamentat que “el ple de dijous torni a ser un ple buit de contingut”, més enllà d’un punt de modificació de preus i l’aprovació del nou cartipàs. Aymerich també ha criticat que no s’hagin fet les comissions informatives prèvies a cada ple. Per tot plegat, l’oposició creu que “es constata que l’engranatge de l’Ajuntament no funciona” i exigeix “solucions immediates”.

Abel Garcia (PSC) se sent “agredit”

Per la seva banda, el PSC s’ha mostrat molt crític amb la decisió d’anul·lar les retribucions a l’oposició. En declaracions a l’Aquí Berguedà, Abel Garcia ha assegurat sentir-se “agredit” amb la mesura, ja que entén que “menysprea la feina de l’oposició”: “Si no som nosaltres els que donem valor al servei públic, quin sentit té?”. Garcia hauria entès “una rebaixa progressiva”, però assegura que la proposta de la CUP “no és mereixedora ni democràtica”.

A diferència de Junts per Berga, el regidor socialista no ha rebut la proposta de negociar on van a parar els diners que deixa de cobrar. Ara bé, en el moment de conèixer-la a través de l’Aquí Berguedà, ha avançat que ho estudiarà però “probablement veuria amb bons ulls que es destinessin a un sector enormement infradotat com l’esportiu“.

X