Els partits independentistes de Berga aproven una moció que els compromet a no pactar amb cap força contrària a l’1-O

Aprovada amb els vots a favor dels tres partits independentistes de l’Ajuntament de Berga una moció presentada per l’ANC, el Consell Local per la República de Berga, Entesa del Berguedà, Òmnium Berguedà i Via Unilateral. La moció reivindica la legitimitat i vigència del mandat de l’1-O i manifesta “el compromís explícit de l’Ajuntament amb la via unilateral com a únic camí possible per aconseguir la independència de Catalunya”.

A banda, però, el que més debat ha generat ha estat el punt 4 de la moció, que exigeix als partits que es comprometin a no pactar amb cap altra força política que no estigui a favor del compliment del mandat de l’1-O. Això, un cop aprovada la moció, suposa que la CUP, ERC i Junts per Berga agafen el compromís de no pactar amb el PSC. Precisament per aquest motiu els portaveus de Junts per Berga i ERC han volgut posar-hi matisos.

Ferran Aymerich (JxB) ha admès no saber “fins a quin punt tots honestament som capaços de no pactar a nivell municipal”. I ha afegit que “al final el que cal en política municipal és buscar resposta a les demandes de la ciutadania i moltes vegades aquestes respostes s’allunyen de la política de primera línia”. Per la seva banda, Ramon Camps (ERC) ha reafirmat el seu compromís de no pactar amb “cap dels partits del 155”, tal com ja va anunciar en campanya electoral, però ha reconegut que, més enllà del municipi, es deu a una organització més gran, ERC, i no pot garantir que aquests pactes que ell rebutja no es produeixin.

Des de la CUP, Marià Miró s’ha mostrat contrari a afegir els matisos que proposava Junts per Berga i ha defensat sense peròs la proposta tal com l’han entrat les entitats. “Ja hem vist cap on ens condueix la via de la no-unilateralitat. Això és una declaració d’intencions més, però pensem que ara el que s’ha de fer és avançar en fets materials”.

La veu més discordant, tal com era previsible, ha estat la del regidor socialista, Abel Garcia, que ha evitat entrar en un debat profund perquè entén que, estant en campanya, “no és el lloc ni el moment”. Ara bé, sí que ha enviat un dard a ERC i ha assegurat que l’única línia vermella que es posa és amb el transfuguisme, en clara referència al que ha passat a Bagà aquests últims dies entre el PSC i ERC. Garcia ha lamentat que la moció pretengui excloure’l i ha demanat a la resta de forces “que aquells punts que ens poden unir hi treballem”.

Malgrat els matisos que han volgut afegir Junts per Berga i ERC, la portaveu que ha llegit la moció ha preferit no acceptar ni refusar cap esmena a títol personal, ja que actuava com a representant d’un col·lectiu. Per això la moció s’ha sotmès a votació tal com estava presentada i, encara i així, s’ha aprovat amb els vots a favor de la CUP, ERC i Junts per Berga.