La CUP demana una despolitització del Consell Comarcal del Berguedà

El grup creu que l’ens ha de complir “una funció més tècnica que política” i suggereix que es deixin a banda les majories i es tinguin en compte els 19 consellers

La CUP creu que cal “una sacsejada” en el funcionament intern del Consell Comarcal del Berguedà. Els cupaires entenen que l’ens ha de complir “una funció més tècnica que política” i insisteixen que la seva principal meta hauria de ser “assessorar els ajuntaments”. En aquest sentit, entenen que els votants d’unes municipals escullen els alcaldes i regidors, i no pas els consellers -que es reparteixen per aritmètiques diferents-, i per això creuen que caldria deixar a banda les majories a l’ens comarcal i “tenir més en compte els 19 consellers” per “guanyar representativitat territorial”.

La CUP no parla de governar. De fet, fins i tot ho refusa. Però insisteix que, en aquests moments, l’oposició té “una incidència nul·la” en les decisions que surten de l’ens, i marca distància respecte el que pugui passar en altres ajuntaments, com a Berga, al·legant que els plens municipals surten directament d’unes urnes, però els comarcals, no.

Els cupaires també proposen que es recuperin els consells d’alcaldes que fa mesos que no se celebren i trenquen una llança a favor d’aquestes trobades: “Són una bona eina per expressar els posicionaments majoritaris que hi ha a cada poble” i, fins i tot, diuen, molt més del que ho és el ple del Consell Comarcal.

Tot plegat ho han dit els tres consellers comarcals de la CUP –Ivan Sànchez, Sebastià Prat i Toni Chueca– en una roda de premsa on han fet balanç de la primera meitat de mandat. Els cupaires han matisat que no volen que es percebi com una amenaça: “No és un atac a ningú, sinó una proposta constructiva que posem sobre la taula per assolir consensos més amplis que ens permetin avançar com a comarca”, ha dit Ivan Sànchez.

Els cupaires acosten postures amb els empresaris

Un dels punts on han insistit més els cupaires en relació a aquest consens comarcal ha estat el pla estratègic que ha presentat la patronal comarcal d’empresaris aquesta tardor. La CUP ha reconegut que, per ideologia, probablement són la força política comarcal que més dista de la visió de l’ACEB, però han reivindicat que han fet “un esforç per trobar punts en comú”, i els han trobat.

Els consellers cupaires han assegurat que coincideixen plenament amb l’ACEB en l’aposta per la reindustrialització i en la necessitat d’establir una marca industrial de territori, més enllà de pensar en omplir de naus un nou polígon com el d’Olvan. En altres punts -això sí- han admès que són “a les antípodes”. És el cas del pla de xoc que proposen els empresaris, i que la força política nota que oblida completament afegir-hi una visió social.

Encara i així, la CUP defensa que, tal com demanen els empresaris, els polítics han de “deixar protagonisme” i impulsar un model de cogovernança que impliqui directament el teixit empresarial. Però també troba a faltar un posicionament clar de la resta de partits, que han aplaudit la proposta dels empresaris, però que encara no s’han posicionat públicament a fons sobre les idees que planteja la patronal.

La tardor passada, l’empresariat va presentar el seu pla estratègic confiant que hi hauria un consens unànime per tirar-lo endavant. El pla fixava uns calendaris molt concrets per assegurar que no quedi encallat a mig camí. I la CUP nota que “s’estan movent poques coses des del punt de vista polític” perquè aquest pla tiri endavant. Per tot plegat, esperen que el seu posicionament serveixi per “encetar una reflexió a tots els nivells” i per posar fil a l’agulla a, com a mínim, algunes de les propostes que reclama l’empresariat.

X