Horrorland plega

L’Horrorland de Cercs s’ha acabat. L’empresa promotora ha desmantellat les instal·lacions del parc, que no va poder obrir l’any passat per la pandèmia, tot i que tenia totes les entrades venudes.

Ara mateix, les set naus del Parc d’Empreses de Cercs que un dia van ser el parc de terror més important del sud d’Europa estan abandonades i “plenes de runa”, segons l’Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB), que n’és la propietària. De fet, ara mateix l’abandonament és evident a ulls de qualsevol visitant del Parc d’Empreses de Cercs: l’espai del ‘Zombie Killer’, el camp de tir a l’aire lliure que Horrorland va estrenar en la seva última edició, ha passat a ser una pila de bidons, pneumàtics i cables amuntegats i tanques tirades a terra.

WhatsApp Image 2021-03-03 at 17.57.20

“Ja han entregat les claus”

Fonts de l’ADB han explicat a l’Aquí Berguedà que el contracte de lloguer ja està rescindit: “han fet la comunicació de baixa i han entregat les claus”. Horrorland no ha pogut fer front al pagament del lloguer, que pujava a 41.200 euros anuals. L’ADB ja havia acceptat deixar de cobrar la meitat de les quotes del 2021, uns 22.000 euros, amb la condició que el parc obrís aquest 2021 si les restriccions sanitàries ho permetien. A més, el Consell Comarcal del Berguedà va atorgar una subvenció de 2.556 euros a la unió temporal d’empreses que impulsava el parc, formada per Haunted House SL, administrada per Climent Vila, i Horror Box SL, de David Moreno i Cristina Raya. 

horrorland-3

Horroland necessitava més ajudes públiques

Però Horroland necessitava més diners per subsistir. Volia una ajuda que li permetés sobreviure a la pandèmia, i l’ADB no ha volgut anar més enllà de la condonació de la meitat del lloguer. L’empresa assegura que havia reinvertit tots els beneficis del 2018 i del 2019 per millorar el parc. I li feia falta més oxigen, després del cop d’haver de tornar els diners de les entrades venudes el 2020.

Els promotors diuen que encara no han desmantellat del tot les naus i que no descarten impulsar algun altre projecte, a Cercs o en algun altre lloc. I asseguren que continuen negociant amb l’ADB per mirar de trobar una solució als seus problemes econòmics. Però l’ADB ja ha demanat pressupostos a diverses empreses de construcció per saber quant costarà deixar les naus com estaven i poder llogar-les a altres empreses.  

Tenien signada la continuïtat fins el 2022

Després de la primera edició d’Horrorland, el 2018, els promotors van signar un contracte amb l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. L’acord implicava utilitzar les set naus del Centre d’Empreses de Cercs, situat als peus de la central tèrmica. En concret, eren dues naus de 750 m2, quatre de 400 m2 i una de 200 m2, 3.000 en total. Climent Vila, en nom d’Horrorland, deia que la ubicació era “pràcticament immillorable”. 

L’acord es va signar per a quatre anys, de manera que el compromís de quedar-se a Cercs estava garantit fins al 2022. Fins i tot, les dues parts havien manifestat que volien que anés més enllà. 

170 llocs de treball perduts

En l’última edició, la del 2019, Horrorland va aconseguir vendre el 94% de les entrades i va rebre 25.380 visitants. Va donar feina a 170 persones. I va rebre el premi PAC al millor parc de Halloween d’Espanya, per davant de Port Aventura i del Parc Warner de Madrid. 

L’impacte econòmic d’Horroland a la comarca va ser majúscul: els establiments hotelers van aconseguir una ocupació del 85% durant els caps de setmana de la tardor. I el Berguedà somiava que el parc de la por fos una benedicció per al turisme. Però el somni s’ha acabat. 

horrorland-2019-tancament