La berguedana Rosa Serra guanya el Premi Bonaplata per un treball sobre els 150 anys de les colònies industrials

La historiadora berguedana Rosa Serra és la guanyadora de la 28a edició dels Premis Bonaplata, juntament amb Albert Balcells. Tots dos són els autors d’un estudi que recorre els 150 anys d’història de les colònies industrials de la conca del Llobregat.

El treball ha estat distingit en uns premis que pretenen reconèixer l’interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya. L’entrega de premis va ser aquest dimarts, 23 de març, en format semi presencial a causa de la pandèmia. El certamen l’organitza l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC).

Els Premis Bonaplata s’adrecen als estudis originals relacionats amb el coneixement d’un paisatge industrial, d’un lloc productiu concret, o amb el coneixement d’una instal·lació industrial, tècnica o científica, de béns mobles o de documentacions industrials, tècniques o científiques. “En l’estudi del passat tenim una estructura, però hem de trobar la funció. L’arqueòleg sempre parteix de l’objecte material i el que ha de trobar és la finalitat d’aquest objecte; per això parlem d’arqueologia industrial”, va explicar Josep Alabern i Valentí, president de l’AMCTAIC.

L’obra de Rosa Serra i Albert Balcells es diu “Les colònies industrials de la Conca del Llobregat. 150 anys d’història” i és un recull transversal de tota la historiografia del territori que, segons el jurat, aporta com a novetat “un anàlisi social ben estructurat i global”. Lluny de concentrar-se únicament en el sector tèxtil, l’obra també estudia tot el sector productiu que es desenvolupa i la temàtica social d’un territori clau en la industrialització catalana.

El coautor de l’estudi, Albert Balcells, va reivindicar la necessitat del treball en l’entrega de premis: “Estàvem convençuts de la necessitat d’elaborar una síntesi de les colònies industrials; ha sigut un segle i mig de canvis i transformacions que havíem de plasmar sobre paper”. En la mateixa línia, el president de l’AMCTAIC, Josep Alabert, va afegir que “es tracta d’un treball de gran valor científic que aporta molt coneixement sobre el nostre patrimoni industrial i cultural”.

L’accèssit, cap a un estudi sobre el Port de Barcelona

El Jurat ha concedit l’accèssit a l’autor Joan Alemany Llovera per la seva obra “Construcció i reparació naval a la Barcelona Industrial: Els Tallers Nuevo Vulcano”. L’obra recull i sintetitza la història de la construcció i reparació naval del Port de Barcelona mitjançant el patrimoni documental i arxivístic de Talleres Nuevo Vulcano, dipositat al Museu Marítim. En aquest sentit, el jurat assenyala el paper del Museu Marítim, i considera que “cal encetar un debat per donar més visibilitat als Museus com a contenidors de recerca i investigació; cal fer un replantejament de la seva funció dins de la societat i valorar el paper de creació de coneixement científic i divulgatiu”.

X