L’edifici del carrer del Balç que l’Ajuntament de Berga vol aprofitar com a habitatge social està ocupat

El principal projecte del govern de Berga en clau de pisos socials té a veure amb un edifici del carrer del Balç. Un particular el va cedir a l’Ajuntament amb la idea que hi fes habitatge social, però de moment el destí li ha reservat un futur molt diferent. Està ocupat.
Des de fa setmanes, un grup de persones hi han entrat a viure i, segons els veïns, hi han causat importants destrosses. El veïnat de la zona assegura que és difícil conviure amb els nous ocupes i lamenten que l’ocupació s’ha produït en una zona, el carrer del Balç, on aquest tipus d’accions són cada vegada més freqüents.
El projecte per a l’edifici del carrer del Balç ha estat tema de debat al ple d’abril, després que l’Aquí Berguedà destapés els plans de l’Ajuntament. Des de l’oposició, el portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, coneixedor de l’existència dels ocupes, va demanar al govern quins plans tenia per a l’equipament. I el regidor d’Urbanisme i Via Pública, Aleix Serra, va assegurar que ja s’han iniciat els tràmits per desocupar el pis. Serra també va matisar que el procés per desocupar un pis que és de titularitat municipal és diferent a una desocupació d’un espai que sigui d’un particular: “No es tracta de fer una denúncia a uns jutjats”. El regidor va evitar entrar en explicacions al ple ordinari al·legant no estar segur de poder explicar alguns aspectes del procés públicament. Ara bé, sí que va explicar que la policia ja ha anat al pis i ha identificat les persones que hi havia dins.
Mentrestant, el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, va insistir que els plans de l’Ajuntament per a l’espai del carrer del Balç continuen intactes, però encara presenten un estat del tot embrionari. En declaracions a l’Aquí Berguedà prèvies al ple d’abril, Sànchez va dir que tot just s’està començant a estudiar: “Caldria arreglar-lo, fer-hi obres, i això vol dir inversió”, deia. De tota manera, en aquests moments l’Ajuntament ni tan sols ha decidit si hi farà pisos per treure a lloguer social o bé pisos que ampliïn la borsa d’espais d’emergència a la ciutat.
Sigui com sigui, ara mateix la inversió per rehabilitar l’edifici ni tan sols està planificada. I la injecció, amb l’arribada dels ocupes i les destrosses que els veïns han testimoniat, sembla que haurà de ser encara més gran del que podia haver estat inicialment.